logotyp-s-studenter-vit.svg

Arbete

Ett hållbart arbetsliv.

Arbetsmarknaden har till följd av samhällsutvecklingen förändrats från vad den en gång varit. Ny teknik där individen ständigt ska hålla sig uppdaterad, framväxten av allt fler otrygga anställningar och arbetsförhållanden där gränsen mellan arbete och fritid suddas ut har gjort att individen måste anpassa sig efter ett nytt landskap. Arbetstagare ska få återhämta sig och låta kroppen vila utan att behöva oroa sig över omdenneharråd att vara sjuk. Psykisk ohälsa och sjukskrivningar ökar i samhället, därav är det av vikt för arbetstagarna men även för samhället att arbetstagaren har tillräcklig tid för att återhämta sig under sin ledighet. Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknaden ska vara trygg, säker och jämlik. Då är möjligheten att kunna organisera sig något vi anser är självklart.

Dagens arbetsförhållanden är ojämlika mellan arbetaryrke och tjänstemannayrke. Den ökade möjligheten till hemarbete i tjänstemannasektorn ger dem större friheter genom mer flexibel arbetstid och arbetsmiljö. Dessa förmåner har inte getts till arbetaryrkena som fortsatt måste gå till jobbet för att få Sverige att rulla på. Samtidigt ser vi hur den ökade produktiviteten har genererat vinster som har fördelats oproportionerligt där vissa har fått en stor del av vinsten och andra ingen alls. Detta skapar utrymme för en arbetstidsförkortning. Genom sänkt arbetstid kan vi förbättra människors livskvalitet, skapa bättre förutsättningar för en meningsfull fritid, öka jämlikheten samtidigt som produktiviteten ökar.

Den svenska modellen bygger på en jämn balans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Därför ska löntagare få dra av sina fackliga avgifter i samma utsträckning som arbetsgivare får dra av sina avgifter till arbetsgivarorganisationer. Att det är möjligt för företagare att dra av sina avgifter till arbetsgivarföreningar men inte för arbetstagare är inte förenligt med målet att jämna ut maktbalansen mellan arbetsgivare och anställda.

En väl fungerande arbetsmarknad förutsätter aktiva insatser för att främja målet om full sysselsättning. Det offentliga måste åter ta ett större ansvar för åtgärder som syftar till att få fler människor i arbete. Socialdemokratiska studentförbundet ställer sig därför bakom att förändringarna i arbetsförmedlingens uppdrag som har genomförts de senaste åren rullas tillbaka. Arbetsförmedlingen måste ha tillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag och måste finnas i hela landet. Matchande och rustande insatser ska utföras av myndigheten direkt och inte läggas ut på privata aktörer. För att öka möjligheten för löntagare att vidareutbilda sig och minska den sociala snedrekryteringen till högre utbildning bör vidare den så kallade 25:4-regeln återinföras.

Därför vill vi:

  • Införa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.
  • Göra fackavgiften avdragsgill.
  • En aktivare arbetsmarknadspolitik.