Miljö & Klimat
Ett grönt systemskifte.

Klimathotet är vår tids största samhällsutmaning. 1,5 gradersmålet kommer inte att hållas om vi inte vågar ta krafttag. Dagens miljö- och klimatpolitik är inte tillräckligt ambitiös. Lösningen på klimatkrisen är gemensam och vi måste ändra systemet från grunden. En verkningsfull klimatomställning måste bygga på ett systemskifte, där klimatsmart verksamhet premieras och utsläpp blir alltmer olönsamma. Denna princip bör genomsyra skattesystemet, investeringsmöjligheterna och incitamenten för konsumtion. En rättvis omställning innebär att demokratin måste ta kontroll över utvecklingen av utsläppen och att omställningens kostnader solidariskt delas baserat på bärkraft. Detta gäller inte minst de stora bolag som bidragit till klimatkrisen.
Samtidigt som det investeras i den gröna sektorn måste tillväxten minska i andra delar av ekonomin. S-studenter vill därför se en övergripande förändring av de skatter och subventioner som existerar i syfte att så fort som möjligt minska utsläppen av växthusgaser. Därför vill vi se ett avvecklande av den stora majoriteten av de runt 30 miljarder kronor som läggs på klimatskadliga subventioner per år, vilket inkluderar att avveckla reseavdraget i storstadsregioner och minskat stöd till f lygsektorn. Vi vill även se höjd koldioxidskatt och höjda trängselskatter i storstäderna. Detta bör följas av en kompensering till grupper som bär en oproportionerligt stor del av den nya skattebördan, detta kan till exempel ske via riktade bidrag till drabbade landsbygdskommuner.
Höga transaktionskostnader, bristande tillgång till kapital och kanske främst en uppfattning om högre risker gör att investeringar i gröna projekt ofta uteblir. En grön investeringsbank har som syfte att motverka detta genom att aktivt arbeta med riskminimering för investeringar i gröna projekt, förse gröna projekt med kapital och tillhandahålla förmånlig ränta för gröna investeringar. En sådan institution bör vara statligt ägd, vända sig mot såväl privat som offentlig sektor samt samarbeta med Sida gällande investeringar i utlandet som rör svenska företags produktionskedjor.
Malmen i Sverige är en naturresurs som tillhör alla som bor inom Sveriges gränser. Därför är det inte rimligt att övervinster ska gå till utländska gruvbolag. Vinsterna bör istället gå tillbaka till det svenska folket för att bygga upp ett jämlikt samhälle. Därför bör det inrättas ett statligt gruvmonopol. Även en statlig malmfond med syftet att förvalta en viss del av gruvbolagens vinster för att investera i klimatomställningen menäventillhandahålla ekonomisk kompensation till boenden i närområdet.
Därför vill vi:
- Beskatta utsläpp och avveckla subventionerade utsläpp.
- Inrätta en grön investeringsbank.
- Inför ett statligt gruvmonopol och en statlig malmfond.