Kandidatpresentation: Åsa Odin Ekman (ordförande)

Nominerad av: STEK, SSK

Det är en speciell tid att vara S-student och ung socialdemokrat. För första gången på länge – kanske så länge som de flesta medlemmar i S-studenter varit partipolitiskt aktiva – sitter Socialdemokraterna i regeringsställning. S-studenter står starka som förbund, efter de många valrörelserna och flera års medvetet organisatoriskt arbete. Äntligen har vi möjligheten att påverka regeringen och den politik som styr landet, och har bättre organisatoriska förutsättningar än på länge att faktiskt göra det.

Samtidigt är det ett skört läge. Socialdemokraternas politiska makt är bräcklig, och det oroar mig. Framförallt är jag rädd för att socialdemokratin ska bli ängslig, försiktig och inte våga utvecklas. Jag är rädd för att vi inte ska våga gå i opposition mot samhällsorättvisor, och att vår politiska och ideologiska utveckling ska stanna av till förmån för strategisk försiktighet. Och om det är något socialdemokratin behöver nu är det modet att återigen bygga samhällssystem, tänka nytt och inte bara stanna vid att skruva lite, lite i marginalen.

Just nu har S-studenter en oerhört viktig roll att spela. Dels ska vi vara en progressiv röst som driver partiet framåt i konkreta sakfrågor. Men lika viktigt som vårt uppdrag att påverka politiken här och nu är vår andra roll: att bedriva idépolitik. Det innebär att vi inte bara kan fastna i de frågeställningar som styr den dagsaktuella debatten, utan att vi även väcker frågor med längre tidsperspektiv och som kanske inte alltid har självklara svar. Nu när vi har tillbringat ett år med att vinna väljare till ”Framtidspartiet” måste vi ställa frågan: vad är egentligen socialdemokratins framtidsprojekt? Eller kanske snarare: vad borde socialdemokratins framtidsprojekt vara? Svaren till den frågan ska vi förstås utveckla – och hetskt debattera – tillsammans, och det rör allt från ekonomisk jämlikhet och välfärdens organisering till hur en modern partipolitisk folkrörelse ser ut. En levande ideologisk diskussion tror jag är vårt främsta sätt att få fler unga människor att intressera sig för och engagera sig i socialdemokratin. Men det finns också ett antal särskilda frågor där jag tror att S-studenter verkligen behövs, både idépolitiskt och som påverkanskraft.

För det första, migrationspolitiken, där vi har stor legitimitet och kunskap. Jag är otroligt stolt över att tillsammans med förbundet ha övertygat partiet om att ta ställning för lagliga vägar till Europa för asylsökande. I dagens klimat är det kanske viktigare än någonsin att vi fortsätter vara den del av det politiska landskapet som tydligast driver på för en rättighetsbaserad och progressiv migrationspolitik. Jag kommer aldrig någonsin tröttna på att kämpa för att den visionen blir verklighet.

För det andra, miljö och klimat. Lika självklart som att vi är socialdemokratins skarpaste migrationspolitiska röst, bör vi vara spjutspetsen i miljö- och klimatfrågor. Här har vi ett tredubbelt uppdrag. Vi måste övertyga socialdemokratin att se klimatomställning som en bärande del av vårt framtidsprojekt – och agera därefter. Samtidigt ska vi vara en ideologisk röst i miljödebatten som förklarar varför det är just socialdemokratiska verktyg som överhuvudtaget gör omställningen möjlig. Slutligen bör vi ha en bärande roll i att utveckla de verktygen till att bli konkreta miljöpolitiska idéer.

För det tredje, högskolan. I vår organisation ryms enormt mycket kunskap och kompetens om högskolefrågor, som jag tror att vi kan bli bättre på att ta tillvara. Vi måste också vara outtröttliga i försvaret av en avgiftsfri högskola, och i att påminna partiet om de progressiva kongressbeslut som S-studenter varit med och drivit igenom, såsom avskaffandet av studieavgifter för internationella studenter.

Jag ställer upp till ordförande för att jag tror att jag är rätt person att leda förbundet i våra båda idépolitiska och påverkansinriktade roller. I grunden är jag utbildad statsvetare och sociolog, och har framförallt intresserat mig för frågor kopplade till klass och arbetsmarknad. Eftersom jag brinner för internationella frågor har jag även rest mycket och läst kinesiska, spanska och portugisiska. Jag har värdefulla erfarenheter av strategiskt påverkansarbete, både inom och utanför arbetarrörelsen, och många idéer om vi kan formulera politiska visioner.

I S-studenter har jag varit ordförande för SSK, sammankallande i det migrationspolitiska nätverket, och en drivande kraft i Stockholmsklubbarnas infrastrukturpolitiska nätverk. I mitt icke-partipolitiska engagemang är det som kanske präglat mig allra mest att ha varit en del av den brittiska studentrörelsen under åren jag bodde och studerade där. Det var en stimulerande och utmanande tid då jag kom i kontakt med en bred vänster och olika sätt att organisera sig. Utanför mitt ideella engagemang har jag jobbat som handläggare på Palmecentret, och arbetar för närvarande som internationell sekreterare på TCO.

S-studenter har under de senaste åren blivit väldigt bra på att påverka partiets politik. Jag hoppas ni ger mig förtroendet att både utveckla det arbetet, och att väcka liv i vår mer idépolitiska nerv efter valrörelsernas krav på raka led och enkla och tydliga budskap.

Undrar ni något? Hör gärna av er! Jag nås enklast på mailen, odinekman@gmail.com