Kandidatpresentation: Elin Ylvasdotter (ordförande)

Nominerad av: Laboremus 

Den 17 februari 1939 arrangerade Uppsalas studentkår det så kallade Bollhusmötet. Ett stort antal studenter protesterade mot att Sverige skulle ta emot judiska akademikerflyktingar från Nazityskland. Några studenter gick dock emot den antisemitiska propagandan och talade för de judiska flyktingarnas räkning: S-studenter i form av Laboremus.

Det var också i Uppsala, i samband med mina statsvetenskapliga studier, jag först kom i kontakt med S-studenter. Här har jag fått chansen att kanalisera mitt engagemang för feminism, antirasism och jämlikhet, bland annat som ordförande för Laboremus, arvoderad i studentkåren och som vice ordförande för S-studenter. Jag har även arbetat som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Uppsala och suttit i kommunfullmäktige och omsorgsnämnden. Som politisk sekreterare har jag fått arbetsleda två valrörelser och det har gett mig en bred allmänpolitisk kompetens, ett politiskt nätverk och en politisk fingertoppskänsla som jag tror jag skulle ha nytta av i uppdraget som förbundsordförande.

Nu kandiderar jag till ordförande för S-studenter med övertygelsen om att förbundet spelar en alltmer viktig roll både inom arbetarrörelsen men också i samhället i stort. Retoriken och det politiska innehållet, inte bara från högerextremistiskt håll utan också från borgerliga partier, är djupt oroväckande. Det akuta läget i Syrien är en av vår tids största humanitära katastrofer. Med den situation som råder i vår omvärld är den internationella solidariteten viktigare än någonsin, där S-studenter med vårt internationella engagemang har en central roll. Moskéer och synagogor attackeras. Människor nekas jobb på grund av sin bakgrund. Patriakatet gör sig ständigt uppenbar. Kvinnor får dålig lön, låg pension och otrygga arbetsvillkor. Hon sköter det obetalda hemarbetet. Och hon våldtas av närstående män. Varje dag tänker kvinnor på hur de ska gå ner i vikt. Precis som under Bollhusmötet kan vi vara den studentorganisation som bekämpar rasismen. På samma sätt kan vi vara den starka feministiska rörelsen.

Med det instabila parlamentariska läget är S-studenters idépolitiska arbete väldigt viktigt. Att sitta vid regeringsmakten ger oss stora möjligheter att påverka politiken. Samtidigt innebär regeringsmakten en risk att Socialdemokraterna blir politiskt fega och att den idépolitiska debatten avtar. S-studenter behöver ta ett stort ansvar för den idépolitiska utvecklingen och progressiviteten. S-studenter ska inte ta efter opinionen, utan vara ett steg före opinionen.

S-studenter måste också bli ett mer utåtriktat förbund. Alltfler unga vuxna vill engagera sig politiskt. S-studenter har potential att synas mer, driva en ännu tydligare opinion och fånga upp det stora engagemang som råder i samhället. Då behöver vi både vara starka politiskt, men också ha en inkluderande och stark organisation. Det politiska klimat som råder är i behov av en stark folkrörelse, som S-studenter ska vara en stor del av.

Ett starkt minne jag har är när regeringsförklaringen lästes upp och jag insåg hur mycket avtryck S-studenter hade lämnat. Att personligen ha fått vara med och påverka den nya regeringen var en fantastisk möjlighet. Det arbetet vill jag fortsätta. Jag vill arbeta för att Socialdemokraterna individualiserar föräldraförsäkringen, inför samtyckeslagstiftning, arbetar för en human flyktingpolitik, driver en politik för ett hållbart samhälle och genomför en kraftfull politik för att bekämpa ojämlikhet. Det handlar i grund och botten om att arbeta för en politik som omfördelar makt. Det finns ett flertal politikområden där S-studenter bör ligga i framkant, bland annat jämställdhet, antirasism och att driva en progressiv utbildnings- och högskolepolitik. Ett annat politikområde är att driva en progressiv klimat- och miljöpolitik som dessvärre ofta hamnar i skuggan i den politiska debatten.

Att vara ordförande är ett stort och ansvarfullt uppdrag. Som vice förbundsordförande har jag fått möjligheten att få en känsla för uppdraget. Jag ingår i S-studenters politiska ledning och arbetar strategiskt, politiskt och organisatoriskt med förbundet. Därutöver får jag representera förbundet i olika sammanhang, delta i debatter och arbeta gentemot partiet i olika politiska frågor. Då jag har jobbat nära nuvarande förbundsordförande har jag fått en god förståelse och respekt inför uppdraget som förbundsordförande. Som förbundsordförande har man inte bara ansvar att leda förbundet, utan också få andra människor att växa. En bra ordförande ska kunna inspirera och engagera andra människor, både inom vårt eget förbund men också utanför S-studenter.

Mitt svar är: jag är redo. Jag är redo att ta på mig ordförandeskorna för att leda förbundet och vara en av samhällets starkaste, progressiva röster. Jag är redo och kommer ge allt jag har för att vi ska vara ett skarpt, inkluderande, feministiskt förbund som precis som S-studenter 1939 alltid står upp för människovärdet. Det vore en ära.

Vid minsta lilla fråga eller fundering är det bara att höra av sig på 0760064715 eller elin.ylvasdotter@gmail.com