Kandidatpresentation Ludvig Fahlvik (Libertas redaktör)

Hej,

Jag heter Ludvig. Jag är 25 år, aktiv i S-studenter sedan september 2010, ledamot i Socialdemokratiska studentklubben i Stockholms styrelse sedan februari 2014, medlem i Libertas redaktion sedan januari 2014. Med den här texten vill jag tillkännage min kandidatur till posten som Libertas redaktör.

Efter att ha tagit studieuppehåll från Konstfack pluggar jag nu ryska på heltid vid Stockholms universitet och arbetar parallellt som lärarvikarie. I övrigt har jag en ganska eklektisk akademisk renommé, men med en kandidatexamen i konstvetenskap som huvudsaklig gärning. Språk, konst och djur är vad jag älskar allra mest.

Politik måste vara en intellektuell syssla. Politik är att vända och vrida på saker. Det är med politik som det är med språk och konst – det finns inga självklarheter. Mitt mer konstnärliga förhållningsätt kan komma till gagn i förbundets ideologiska arbete, i vår idédebatt, genom att bidra med nyfikenhet, bredd och ett konstnärligt undersökande utan rigida rättesnören. Libertas ska vara ett forum där medlemmar och idéer kan mötas och utveckla varandra. Borgerskapets axiom är att människan är en isolerad enstöring. Konstens arkimediska punkt är att hon inte är det, utan att vi kan ta del av varandras upplevelser.

Med Libertas vill jag mer än bara förvalta ett arv. Jag kommer att vara länken mellan kontinuitet och förnyelse. Jag vill leda en lyssnande redaktion, där vi i dialog med medlemmar utvecklar en angelägen och aktuell idédebatt. Libertas är förbundets organ och de diskussioner som förs på klubbnivå ska speglas i tidskriften. En utökad formalisering av redaktionsmedlemmarnas ansvar vad gäller kontakt med klubbar och medlemmar kan främja en sådan utveckling. Som styrelseledamot i SSK har jag kontinuerligt uppmanat medlemmar att bidra till Libertas, bland annat genom en stående punkt i SSK:s veckovisa nyhetsbrev. Det är uppenbart att detta inte är tillräckligt. Vad som ger resultat är att personligen kontakta enskilda medlemmar. Det är tidskrävande men ger avkastning.

Ett av mina hjärtebarn är förstås det visuella. Fördelarna med att tidskriften omformulerades från papperstidning till webbupplaga och terminsvisa antologier är många, men de visuella inslagen har som konsekvens antingen helt uteblivit eller begränsats till layout och hastigt framgooglade bilder att illustrera respektive artikel. Min ambition är att engagera medlemmar att förgylla Libertas virtuella och fysiska publikationer medelst illustrativa element. För att öka både webbupplagans och antologiernas attraktion måste Libertas ta ett rejälare steg ut i vår visuella kultur.

Att bredda Libertas form, genom att publicera olika sorters texter, finns också inom min ambitionshorisont. En bredd i textutbud kan även bidra till att sänka trösklarna för medlemmar att bidra till tidskriften. Innehållet ska vara idédebatt. Formen ska respektera mångfalden i mänskligheten och förbundet. Jag vill hålla många dörrar öppna.

I ett politiskt klimat som i allt högre grad präglas av enkla lösningar och hårda slagord snarare än analys behövs reflektion, eftertanke och konstnärlig nyfikenhet mer än någonsin. S-studenter som den röda kilen i den grå massan, efter El Lisitskijs bolsjevistiska verk från 1920, måste vara ledande både i vårt arbete gentemot partiet men framförallt i S-studenters intellektuella och ideologiska arbete gentemot samhället i stort. Vi har ett ansvar att nyansera och intellektualisera den offentliga politiska debatten. S-studenter och Libertas är och måste vara en ö av intellektuell integritet i ett hav av krass realpolitik, retorisk vulgaritet och tvungen pragmatism. För partiet ska vi vara ideologiskt adrenalin.

Jag vill leda det arbetet.