Kandidatpresentation: Daniel Smirat (vice ordförande)

Mitt namn är Daniel Smirat, är 21 år gammal och bor i den norrbottniska staden Luleå. I skrivande stund har det hunnit gå drygt tre år sedan jag tog steget in i S-studenter. Under dessa år dess har jag varit både ordförande för Unikum samt förbundsstyrelseledamot. Just nu befinner jag i mitten av mina studier inom civilingenjörsprogrammet på Luleå tekniska universitet. När jag inte studerar brukar jag oftast arbeta med uppdraget som vice ordförande i kommunfullmäktige samt ledamot i kommunstyrelsen. Med denna presentation vill jag berätta varför jag kandiderar till uppdraget som vice ordförande för Socialdemokratiska Studentförbundet.

Jag minns det så väl. När jag efter ett par års politisk ökenvandring på högstadiet fann jag socialdemokratin. Jag förstod tidigt, även om jag inte riktigt visste, att arbetarrörelsen är inte bara en samling människor som råkar dela samma värderingar. Arbetarrörelse är något annat. Vi finns till för en viktig politisk uppgift- att vi inte nöjer oss med att tro på ett annat samhälle, utan vi vill forma ett samhälle på demokratins ideal och alla människors lika värde och rätt. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål. Det var precis dessa ord som fick en 16-årig kille att en kall, mörk januaridag, finna sin väg till partiexpeditionen i Örnsköldsvik.

Det tidigare högerstyret ersattes i höstas av en S-ledd regering efter många år i opposition.

Nu är det äntligen möjligt för S-studenter att på allvar påverka landets politiska riktning. I ett läge där behovet av en aktiv politik för investeringar och jämlikhet, är det helt avgörande att vårt förbund organiserar och opinionsbildar för att socialdemokratin ska genomföra reformer för morgondagen. Det handlar också om att se de möjligheter vi har i vår omvärld; vi befinner oss i nyliberalismens största kris sedan doktrins storhetstid under 1980-talet. Vi har en ekonomisk kris som inte verkar se tunnelns slut. Klimatkrisen är allt mer påtaglig och en humanitär kris i Mellanöstern med flera miljoner människor på flykt. Skolkris med fallande kunskapsresultat och ett samhälle som fortfarande är starkt präglas av rasistiska och ojämställda strukturer. Allt detta ger stora möjligheter för en radikal socialdemokrati att förändra samhället i grunden. Att krossa kapitalistiska och rasistiska strukturer och skapa en grön socialism, att erbjuda ett tydligt alternativ till en växande fascism med jämlikhet och solidaritet som svar. Här, precis här, behövs S-studenter och det finns inga andra inom arbetarrörelsen som kan utgöra den starka kraften för att skapa en progressiv socialdemokrati.

För mig handlar S-studenter också om den plattform inom arbetarrörelsen där vi faktiskt vågar utmana och komma med de bästa politiska förslagen. S-studenter ska inte nöja sig med att organisera studenter och bedriva högskolepolitik, vi ska vara de som har den bästa miljön för idéproduktion och ideologisk utveckling. Vi ska vara med i den breda samhällsdebatten, men vi ska också förändra dagordningen. Därför är ett viktigt uppdrag för S-studenter under mellanvalsåren att tända en ideologisk flamma för att få igenom progressiva reformer, som för oss närmare målet om den demokratiska socialismen.

Supervalåret är över och snart inträffar partikongressen. S-studenters omfattande arbeten med långtidsplan och allmänpolitiska program kommer att slutföras i samband med förbundets kongress i juni. Med detta i åtanken, vill jag peka ut två viktiga områden där den nästkommande förbundsstyrelsen ska arbeta med. Dels gäller det att stärka förbundet organisatoriskt, och dels förbundets politiska roll i samhällsdebatten.

När det kommer till det organisatoriska måste förbundet få fler medlemmar, utveckla studieverksamheten samt stärka klubbarna i sin verksamhet. Detta handlar också om beakta den geografiska aspekten, där även klubbar utanför storstadsregionerna ska ges möjlighet att bedriva verksamhet på lika villkor. En annan sak handlar också om klubbarnas ekonomi; många klubbar brottas med knappa resurser. En långsiktig finansiering av klubbarnas verksamhet måste säkerställas.

Förbundet har en central roll att spela i samhällsdebatten. Med tanke på det osäkra parlamentariska läget, finns det en stor risk att den socialdemokratisk ledda regeringen blir försiktig och inte vågar ta strid i viktiga politiska frågor. Det är bekymmersamt att socialdemokratin upplevs som passiv, när landet behöver just socialdemokratiska reformer mer än någonsin. Just därför är det oerhört viktigt att vi vågar aktivt driva på regeringen och ser till att viktiga reformer sjösätts. Det handlar om det stora samhällsbygget, där vi måste överge besparingspolitiken och börja investera för morgondagen genom bostadsbyggande och infrastruktursatsningar. Det handlar också om att vi ska ha en gemensam, demokratisk ägd sektor utan vinstintresse. En socialdemokratisk regering måste visa på en stark vilja att skapa ett annat samhälle.

Med dessa ord hoppas jag att du förstår varför jag kandiderar till uppdraget som vice ordförande för Socialdemokratiska Studentförbundet. Jag är taggad, sugen och redo att vara med att göra världens bästa förbund ännu bättre. Vill du veta mer är det bara att kontakta mig på alzersalem12@hotmail.com eller 0761091758. Självklart hänger jag på fejan också!