Kandidatpresentation: Johanna Mårtensson (förbundssekreterare)

Jag heter Johanna, är 27 år gammal och bor på Möllevången i Malmö. Jag uppskattar kallbad, läsfåtöljer och att vakna upp på nya platser. Jag är utbildad lärare i svenska och historia, har pluggat genusvetenskap och idéhistoria och kommer i framtiden att arbeta på folkhögskola eller som strävsam högstadielärare. Jag har arbetat som vårdbiträde, kallskänka, mattelärare, provrättare, SSU-ombudsman, hushållsnära tjänst, djurskötare, barnflicka, skribent, distriktssekreterare, lärarvikarie och projektadministratör. Just nu slår jag mest dank, reser genom västra USA och läser böcker jag tidigare lagt på hög. Jag kandiderar till ett uppdrag inom S-studenter. Jag kandiderar till uppdraget som förbundssekreterare. När du läst klart denna text kommer du förstå varför.

Min bakgrund i arbetarrörelsen är brokig. Jag gick med i SSU 2002, har arbetat för SSU och ABF, varit fackligt aktiv i Handels (men även i Lärarförbundet), varit S-student i några år, planerat och arrangerat Wigforssakademin, suttit i Libertas redaktion i två år, skrivit studiematerial för SSU och utbildat cirkelledare i ABF. Jag lägger större delen av min rörelsetid på lokalt engagemang, bildning och skrivande.

Jag vill bli förbundssekreterare därför att något annat måste komma till. Hela min person vill se ett annat samhälle, men bara genom ett välorganiserat alternativ kan vårt konforma klassamhälle utmanas. Dessutom tänker jag såhär: Den politiska högern befinner sig mitt i en ideologisk kris. Deras stora politiska projekt har misslyckats. Med yttre incitament skulle de stävja arbetslöshet, fallande skolresultat och ”utanförskap”. Utvecklingen blev direkt omvänd och nu händer det därför något med uppfattningen av verkligheten. Nu händer det något med hur verkligheten beskrivs: OECD säger att ojämlikhet tenderar att vara farligt. Trickle-down-teorin verkar inte stämma. Milton Friedmans rösta med fötterna-system är direkt skadligt för den samlade kunskapsutvecklingen. Nu är det gjort.  Den nyliberala högern står inför en väldig ideologisk erosion och ur deras kris och misslyckanden har fascismen krälat fram. Den som inte nu bygger progressiv politik, och börjar genomföra den, gräver sin egen grav. Den progressiva rörelse vi är en del av har all möjlighet att slå till mitt i nyliberalismens kris. En organisation som S-studenter är därför just vad socialdemokratin behöver. Nu mer än någonsin.

S-studenter är en av arbetarrörelsens tänkande organisationer. Vi bygger idéer och agerar. Vi är en bildningsorganisation och en idépolitisk motor. Vi diskuterar förslag som socialdemokratin ännu inte vågar prata om. Vi förstår vår historia – den problematiska och den mindre problematiska. S-studenter liknar en tankesmedja. Vi utmanar konsensus och skapar mothegemonier. Som förbundssekreterare skulle jag vilja stärka S-studenters tankearbete och formalisera det. Jag vill vara med när vi fortsätter att bygga en stark idétidskrift i Libertas. Jag vill vara med och utveckla vårt interna studiearbete. Jag vill vara med när vi släpper rapporter, PM och utredda förslag. Jag vill vara med när vi tar Wigforssakademin till nästa stadie och erbjuder två kursomgångar per år. Vi är den sidoorganisation som har legitimitet att ta idépolitisk plats och det ska vi fortsätta att göra. Vi ska vara med och skapa nya Daniel Suhonens, nya Talla Alkurdis och nya Magdalena Anderssons. Vi ska producera ideologi och vi ska producera idépolitiskt drivna ledare som kan ta plats inom arbetarrörelsens alla organisationer. Socialdemokratin kommer alltid behöva akademiker – inom S-studenter kan akademiker bli idéburna. Men inom S-studenter ska även YH-studenter, komvuxare och folkhögskolestudenter få plats. Sossarnas studentförbund måste vara mer än en akademisk arena.

Jag kandiderar därför att jag tror att:

  1. Idédebatt är folkrörelsearbete i människors hjärtan.
  2. Utan folkbildning förtvinar vi.
  3. There is power in a union.

Som förbundssekreterare vill jag fortsätta det organisatoriska utvecklingsarbetet. S-studenter är ett organisatoriskt progressivt förbund. Vi uppfinner nya former för möten som ger oss möjligheter utanför de traditionella veckomötena eller arbetarkommunkvällarna. Jag vill stärka detta arbete. En vital folkrörelse är en rörelse som lever lokalt men också digitalt. Hos oss, som arbetar med knappa ekonomiska resurser, måste kreativiteten vara större. Jag vill vara med och stödja de existerande rummen för möten och bidra till att nya skapas. Den tidiga arbetarrörelsens komparativa fördel var just lokalerna – men ett eget rum, en egen lokal, kan underverk ske. Vad S-studenter gör centralt gör nämligen inte ett levande förbund. Jag tror dessutom att vi måste intensifiera och fortsätta samtalet om representation. Representationsfrågor är inte glättig identitetspolitik – det handlar istället om demokrati och självförtroende. Olika typer av människor måste kunna känna igen sig i rörelsen och vara en del av dess känselspröt. Annars är föreningsfriheten och rörelsesuffixet bara papperstigrar.

S-studenter är en del av arbetarrörelsen. Arbetarrörelsen är en folkrörelse. Idag tvingas fler ideellt aktiva bli politiker. Gräsroten utmanas av en verklighet där fler blir bolagsledamöter, kommunpolitiker eller nämndemän. Vi ska styra landet men vi ska också göra annat. Det enda vi vet att vi har kvar, och på rikitgt äger själva, är vår rörelse. Därför måste den vårdas och utvecklas. Regeringsmakt är aldrig nog. Rörelsen är målet.

Jag vill vara en politisk förbundssekreterare. Jag vill vara en förbundssekreterare som bygger en odlande folkrörelse. Jag vill vara med och leda ett förbund som tydligt profilerar sig: Vi ska prata om allas rätt till utbildning, bilda och bidra i det migrationspolitiska och antifascistiska abetet och vara en tydlig feministisk aktör. Jag ställer mig själv och alla mina krafter till förfogande de kommande åren. Jag vill kånka på tåg. Jag vill slakta heliga kor. Jag vill värva. Jag vill tänka. Jag vill se till att den som kommer efter mig lyckas bättre. Jag vill en dag kunna lämna ifrån mig något som kan gå till historien.

Undrar ni något finner ni mig på martensson.truedsson@gmail.com, på Instagram som Johannaflod, på facebook eller hemma på min gata i stan.