Kandidatpresentation: Roshan Yigit (förbundsstyrelsen)

Jag heter Roshan Yigit och är 22 år gammal. Jag kandiderar till förbundsstyrelsen.

Jag har varit engagerad i Socialdemokraterna sedan 2010, men mitt engagemang i S-Studenter började efter min flytt från min hemstad Stockholm till Göteborg där jag började studera på juristprogrammet. Jag har suttit i styrelsen och nyligen avgått som ordförande för SHS. Idag är jag ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige och sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden samt är även kårpolitiskt aktiv som ledamot i Göta kårfullmäktige och som studentrepresentant i Göteborgs Universitetets disciplinnämnd. I förbundet har jag varit med och skapat S-Studenters migrationspolitiska nätverk och är idag sammankallande för nätverket. Jag har även varit internationellt verksam genom förbundets Egypten-utskott där jag bl.a. fick åka till Egypten och hålla en workshop om demokrati- och organisationsutveckling för unga egyptiska politiker. I S-studenter har jag utvecklats både politiskt och som person. Det är i S-Studenter som jag mest kunnat få utlopp för mitt politiska engagemang, och samtidigt fått lära känna många nya vänner. Nu vill jag ge tillbaka till förbundet och dess medlemmar genom att vara med och kämpa för dem i förbundsstyrelsen.

Jag är uppvuxen i Stockholmsförorten Rinkeby och bor idag i ett av Göteborgs segregerade stadsdelar. Jag gick i den lokala grundskolan och gick gymnasieskolan i innerstaden. Precis som många andra ungdomar som växer upp i det segregerade Sverige ville jag ut och röra mig fritt över klassamhällets gränsdragningar. Till mitt stöd har jag haft en förälder och syskon med högskolebakgrund, men det är långt ifrån alla som har den fördelen i dagens Sverige. Min största personliga drivkraft är att krossa begränsande barriärer och glastak vilket också är min politiska drivkraft.

I Sverige finns det idag motsättningar mellan förort och innerstad och mellan stad och landsbygd. Vi ser det i bostads- och skolsegregationen, i den höga arbetslösheten och i att jobb och utbildningsmöjligheter i allt högre grad flyttas till storstäderna. Vad som behövs är en politik för jämlikhet där målet är att minska dessa samhällsklyftor och istället stärka framtidstron och samhällsgemenskapen.

S-Studenter är en av socialdemokratins och arbetarrörelsens skarpaste och mest progressiva grenar. Vi har tillgång till aktuell forskning och nära till akademin samtidigt som vi förstår vikten av idépolitik och idédebatt för samhällets framåtskridning, men också för att socialdemokratin och arbetarrörelsen även i fortsättningen ska kunna var en central aktör för samhällsutvecklingen. Vårt förbund präglas av hög kompetens och av mycket hjärta. Därför känner jag mig hemma i S-Studenter.

Jag är övertygad om att S-Studenter kan spela en viktig roll i att sprida kunskap och mod inom socialdemokratin och arbetarrörelsen och vill vara med i detta arbete om jag får medlemmarnas förtroende.