Valberedningens förslag 2015

S-studenter, kongress, 2013, socialdemokrati, studenterValberedningen har under året som gått insamlat nomineringar från klubbar, klubbstyrelser och enskilda individer till Libertas, förbundsstyrelsen och förbundsstyrelsens presidium.

Alla kandidater till förbundsordförande, förbundssekreterare, vice ordförande, förbundsstyrelsen och till Libertas redaktör har erbjudits möjlighet att presentera sig själva, både på en hearing inför förbundets klubbrepresentanter och skriftligen på valberedningens blogg. Hearingen av kandidaterna till förbundsordförande, förbundssekreterare, vice ordförande webbsändes, i likhet med de tre föregående åren. I år valde vi även att livesända utfrågningen av kandidater till Libertas redaktör. Dessa intervjuer har även sparats för att göra det möjligt att se utfrågningarna i efterhand. Tyvärr har noterat att S-studenters Bambuser-konto inte fungerar i alla webbläsare. Men inspelningarna har ändå möjliggjort för fler att ta del av utfrågningarna.

Kandidaterna till Libertas redaktion gavs möjlighet att presentera sig skriftligen på bloggen, samt har ombetts komma in med textprover till valberedningen. Textproverna har vi inte offentliggjort utan endast använt av valberedningen för att ge en uppfattning om skribenternas stilistiska förmåga.

Information kring hur förbundsstyrelsens arbete och Libertas arbete fortgått under året har inhämtats från förbundsstyrelsen genom intervjuer med förbundsstyrelseledamöter och presidium. Vidare har valberedningens ledamöter haft kontakt med klubbarna till exempel via besök på klubbmöten, mejlkontakt och telefonsamtal.

Valberedningen har haft flera telefonmöten under året som gått, samt ett avslutande möte i Jönköping den 2 maj 2015. Vid mötet deltog Mikael M Karlsson (sammankallande), Klas-Herman Lundgren, Siri Adelmann, Emilia Wikström Mellin, Ludwig Sedig, Maria Brehmer, och Klara Strandberg. Under mötet i Jönköping fattade valberedningen beslut om samtliga nedanstående förslag.

 

Valberedningens motivering till förslaget till förbundsstyrelse och presidium

Valberedningen är i vårt arbete bundna av S-studenters stadgar. I dessa föreskrivs:

”Kongressen väljer en valberedning som har till uppgift att inför nästkommande kongress efterhöra och samla in nomineringar och andra synpunkter på valfrågor samt att uppgöra förslag till stadgeenliga val. Valberedningen ska sträva efter att presentera ett förslag som har kongressens stöd.”

 

Samt:

”Styrelsen ska bestå av 13 av kongressen valda ledamöter samt ha en jämn könsfördelning och eftersträva mångfald. Minst en av förbundssekreterare och förbundsordförande ska vara kvinna.

Förbundsordförande, förbundssekreterare och vice förbundsordförande ska väljas särskilt. Dessa utgör presidium. Förbundssekreterare och förbundsordförande väljs på två års mandat vid nyval och på ett års mandat vid omval. Övriga ledamöter samt vice ordförande väljs på ett år.”

Då nuvarande förbundsordförande och förbundssekreterare valdes på två år vid kongressen 2013 står deras platser till förfogande för omval eller nyval för kongressen i år. Valberedningen har alltså haft att bereda val av förbundsordförande, förbundssekreterare, vice ordförande och förbundsstyrelse. I enlighet med stadgarna presenterar valberedningen ett förslag med jämn könsfördelning.

Valberedningen har i vårt förslag eftersträvat ett förslag som ger både kontinuitet och ny energi in i förbundsstyrelsen. Vi har eftersträvat mångfald, i både personers bakgrunder och intressen. Förbundsstyrelsen ska representera hela förbundet. Det har för oss inneburit att vi försökt hitta ett förslag där vi kan se en spridning som inte bara handlar om att olika klubbar finns representerade, utan även olika utbildningsbakgrunder samt personer som varit aktiva i små och stora klubbar. I vårt förslag till förbundsstyrelse återfinns den bredd som är så viktig för vårt förbund.

Valberedningen har också strävat efter att finna en sammansättning av personer som vi tror kan arbeta tillsammans som ett lag, utveckla och påverka den politiska agendan samt stärka S-studenter som organisation. Vi har även önskat en blandning av personer som suttit i förbundsstyrelsens tidigare och nya ledamöter. Vi tror att det förslag vi nu lägger fram kan ge förbundet både den stabilitet och den dynamik som både S-studenter och socialdemokratin behöver.

 

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse

Ordförande:

  • Elin Ylvasdotter (nyval)

Nominerad av Laboremus, DEMOS, Unikum, Sapere Aude, Spartacus, S-studenter Jönköping, LSSK, ÖSSK, KSSK, Malmö S-studenter, Norrköping s-studenter.

Förbundsekreterare:

  • Johanna Mårtensson (nyval)

Nominerad av Malmö S-studenter, GSHF, Unikum, HSSK, Sapere Aude, S-studenter Sundsvall, SHS, USHF, LSSK.

 

Vice ordförande

  • Daniel Smirat (nyval)
    Nominerad av: GSHF, Unikum, Sapere Aude, SHS, USHF

 

Övriga ledamöter

  • Julia Berg (omval). Nominerad av DEMOS
  • Nasra Ali (omval). Nominerad av Malmö S-studenter
  • Jonas Nordström (omval). Nominerad av USHF
  • Johan Ekström (nyval). Nominerad av SSK
  • Sofia Bohlin (nyval). Nominerad av Borås S-studenter
  • Lina Vänglund (nyval). Nominerad av Laboremus
  • Roshan Yigit (nyval). Nominerad av GSHF, SHS, ÖSSK
  • Håkan Bernhardsson (nyval). Nominerad av GSHF, SHS
  • Amanda Hellman (nyval). Nominerad av Spartacus
  • Anton Jordås (nyval). Nominerad av LSSK

 

Övriga nominerade:

  • Åsa Odin Ekman (nominerad till förbundsordförande). Nominerad av STEK, SSK, GSHF, S-studenter Sundsvall, SHS, USHF.
  • Emil Lindgren. Nominerad av KSSK.

 

Valberedningens motivering till förslaget till Libertas redaktion

Valberedningen är bundna av S-studenters stadgar. I dessa står:

”Libertas är Sveriges Socialdemokratiska studentförbunds tidskrift. Libertas är ett debattorgan och samtidigt förbundets medlemstidning och därmed en informationslänk mellan förbundsstyrelse och medlemmar. Redaktionen styr över Libertas innehåll.”

Samt:

”Libertas redaktör och redaktion ska väljas av kongressen. Libertas redaktion består av lägst tre och högst sju ledamöter. Redaktionen ska ha en jämn könsfördelning. Val av Libertas redaktör och redaktion bereds av valberedningen.”

Kontinuitet, kompetens och utveckling har varit ledord när valberedningen satt samman ett förslag till Libertas redaktion. Vi har uppfattat att Libertas är något som många medlemmar i förbundet upplever en stor stolthet för. Vi har samtidigt uppfattat att det efterfrågas någon av en nytändning som gör att tidningen breddas för att bli en tidning som fler medlemmar tar del av och engagerar sig i. Därtill har vi uppfattat att Libertas har problem vad gäller jämställdheten bland de som skriver. Dessa aspekter har varit vägledande för vårt arbete.

Redaktionens arbete kräver personer som vill ta i och jobba hårt för att Libertas webb och antologi ska vara en aktiv röst i socialdemokratin. Det kräver också personer som är duktiga med pennan och med ett genuint intresse för politisk idéutveckling. Vi tror att det förslag vi nu lämnar inför kongressen rymmer det nytänkande vi tror Libertas behöver. Vi tror att den redaktion vi föreslår kommer värna det Libertas under de senaste åren kommit att bli och samtidigt utveckla Libertas till att bli ännu ett snäpp vassare och få fler medlemmar att ta klivet att skriva i Libertas.

Redaktörens arbete är tungt och det krävs ett fungerande lag för att få Libertas att fungera. Vi är med detta förslag trygga i att Libertas får en kunnig och erfaren redaktör som tillsammans med en nytänkande och nyfiken redaktion kommer att utveckla Libertas till att bli något ännu bättre.

 

Valberedningens förslag till redaktion för Libertas

Redaktör

Madeleine Bengtsson (omval)

Nominerad av Laboremus, USHF, ÖSSK, Borås S-studenter, Jönköping S-studenter, Malmö S-studenter

 

Redaktion

  • Simon Andersson. (omval) Nominerad av Unikum, Sapere Aude, S-studenter Sundsvall
  • Emil Fridolfsson. (nyval) Nominerad av HSSK
  • Marina Fransson. (nyval) Nominerad av GSHF, SHS
  • Lisbeth Estrada Pérez. (nyval) Nominerad av GSHF, SHS, ÖSSK
  • Alexander Petersson. (nyval) Nominerad av Sapere Aude
  • Malin Dahlberg. (nyval) Nominerad av USHF
  • Olivia Sköld. (nyval) Nominerad av SSK

Övriga nominerade:

  • Ludwig Falhvik (Nominerad till redaktör). Nominerad av SSK, Sapere Aude.
  • Johan Frick. Nominerad av Borås S-studenter
  • Frida Michelsen. Nominerad av Malmö S-studenter

Valberedningens förslag till verksamhetsrevisorer

Valberedningen är bundna av S-studenters stadgar. Dessa föreskriver:

”Förbundets valda verksamhetsrevisorer ska granska förbundsstyrelsens politiska och organisatoriska verksamhet samt ekonomiska förvaltning och avgöra huruvida detta skett i överensstämmelse med stadgar, handlingsprogram och andra kongressbeslut.”

Samt:

”Valberedningens förslag till styrelse och revisorer ska ha en jämn könsfördelning och eftersträva mångfald.”

Valberedningen har endast fått in två nominerar till verksamhetsrevisorer. Vi väljer att lägga fram ett förslag med två revisorer. Vi föreslår ett omval och ett nyval. Valberedningen tror att de revisorer vi föreslår kommer att göra ett fullgott arbete med att granska förbundets verksamhet.

 

 

 

Valberedningens förslag till verksamhetsrevisorer

Frida Persson (nyval) Nominerad av HSSK

Mathias Eriksson (omval) Nominerad av Laboremus.

 

S-studenters valberedning, 9 maj 2015

Mikael M Karlsson, Klas-Herman Lundgren, Klara Sandberg, Maria Brehmer, Ludwig Sedig, Emilia Wikström Melin, Siri Adelmann