Isabella Hagnell (Förbundsstyrelsen) – SSK

Hej!

Jag heter Isabella Hagnell och är 23 år. Jag kandiderar till förbundsstyrelsen och jag har nominerats av min klubb SSK. Just nu är jag vice ordförande för Stockholms universitets studentkår på kårpartiet S-studenters mandat. Uppdraget är fantastiskt roligt och brett och har berikat mig. Jag längtar dock efter att driva sakfrågor på ideologisk grund, något som inte alltid hinns med i kårens breda arbete.

Jag har varit aktiv i partiet och ungdomsförbundet sedan tonåren, men i januari när jag fick hem post-avin från partiet fick jag ont i magen. Jag kände mig tveksam efter att ha sett partiets utveckling under hösten. Är detta rätt och vill jag detta? I S-studenter, vars ideologiska kompass är väldigt tydlig, har jag dock alltid känt mig trygg. Vårt förbund spelar en otroligt viktig roll. Vi har förmågan att analysera och vi vågar utmana de dominerande idéerna. Framförallt breddar vi rörelsen.

Det är ingen hemlighet att samhällsklimatet idag är helt annorlunda jämfört med förr. Unga idag har inte fått uppleva en socialdemokratisk regering som presenterat och realiserat en sammanhängande socialdemokratisk vision. Vi måste visa dem att det är en möjlighet. Det finns en alltför stor polarisering både i politiken och samhället idag. Högern lever på motsättningarna i samhället och spelar ut grupper mot varandra. De slitningar som finns idag är en direkt konsekvens av högerpolitiken som förts de senaste åren, varför Socialdemokraterna måste fånga upp de motsättningar som finns och visa att en annan verklighet är möjlig. S-studenter kan fortsätta bredda vår rörelse och visa vägen.

Jag är socialdemokrat bland annat för att jag tror på politiken som ett verktyg för att förändra. Det faktum att individer lär sig att använda rätt ord eller är snälla nog att ge någon ett jobb förändrar inte den ojämlika maktfördelningen. Det förändrar inte det faktum att rasifierade personer är mer socioekonomiskt utsatta jämfört med övrig befolkning, att personer med funktionsnedsättning befinner sig längst från arbetsmarknaden, att kvinnor i kvinnodominerade yrken sliter ut sina kroppar och att grundskolan har blivit som en sorteringstratt. Vi behöver en politisk verklighetsbeskrivning som folk kan känna igen sig i. Vår rörelse måste vara relevant för dem som vår politik betyder mest för. Det är dags. Naturligtvis har jag frågor som mitt hjärta klappar lite extra för. Bland dem finns progressiv fördelningspolitik och högskolepolitik, framförallt breddad rekrytering.

I övrigt planerar jag att återkomma till mina juridikstudier i höst, jag har fyra terminer kvar till min juristexamen. Jag har även suttit i förbundsstyrelsen för Sveriges Dövas Ungdomsförbund i två år och även varit förbundsordförande i ett år. Vad jag kan ta med mig från den tiden och mitt nuvarande uppdrag är strategiskt tänkande, erfarenhet av arbete med medlemsrekrytering och påverkansarbete på både lokal och nationell nivå.

Om jag får förtroendet att få sitta i förbundsstyrelsen kommer jag se till att vi fortsätter arbetet som gjorts. Det vill säga – fortsätta driva på partiet åt rätt håll, bland annat genom att, med avstamp i reformprogrammet som kommer beslutas om på kommande kongress, bidra med vår breda verklighetsförankrade kunskap och kompetens. Med reform efter reform, gör vi slut på den märkliga föreställningen om att det skulle vara oansvarigt att ta ansvar för ojämlikheten. Vi vet att ojämlikhet är skadligt för individer och samhället på alla plan. Jag vill även tillsammans med andra i styrelsen se till att våra lokala klubbar och medlemmar har de allra bästa förutsättningarna för att bredda och ta rörelsen framåt.