Ludvig Fahlvik (Libertas redaktör) – SSK

Jag heter Ludvig Fahlvik, och jag har varit medlem i S-studenter sedan valnatten 2010. Jag är en kristen marxist med en kandidatexamen i konstvetenskap. Jag har suttit i Libertas redaktion från januari 2014 till juni 2015, och har bidragit till tidningen under i princip hela mitt medlemskap. Just nu pluggar jag till gymnasielärare i bild och form vid Konstfack i Stockholm parallellt med att jag försörjer mig som lärarvikarie i välfärdsfabriken.

I dag ser vi hur klyftan mellan fattig och rik ökar. Hur våra trygghetssystem skurits i småbitar. Hur själva vår existens fundament, vår planet, är på väg att kvävas av oljebolagens girighet. Haven utfiskas, sopbergen växer och regnskogen skövlas. Högern i Sverige kommer med sekelgamla argument om att sänka arbetares löner. I profitens och kapitalismens namn ska både arbetarklassen och planeten exploateras så mycket det bara går. Efter trettio år av kris förväntas vi fortfarande att tro på den här ekonomin. Men ekonomin är inte i kris, det är ekonomin som är själva krisen.

Den borgerliga staten har abdikerat från allt politiskt ansvar och uppmanar i stället vår generation till att bli entreprenörer, att skapa våra egna jobb, att bli Jag AB. Var och en ska klara sig bäst hen kan. Ett samhälle som så öppet proklamerar sin cynism förtjänar ingen lojalitet från sina medborgare. Socialdemokratin måste komma med en alternativ berättelse, med alternativa lösningar. Bryt inte ihop; bryt upp. Gör motstånd. Med konstens villkorslösa nyfikenhet vill jag utveckla detta motstånd. Borgerlighetens axiom är att människan är en isolerad enstörning. Konstens arkimediska punkt är att hon inte är det, utan att vi kan ta del av varandras erfarenheter och upplevelser.

Det finns flera konkreta åtgärder jag vill vidta för att göra Libertas till en offensiv idépolitisk plattform. För det första vill jag bredda tidskriftens form. De visuella inslagen måste få en större plats, liksom flera olika sorters texter. Jag vill införliva reportaget som en del av Libertas. Jag vill att redaktionen besöker arbetsplatser, flyktingförläggningar, kommuner och skriver om Sverige i dag ur ett idépolitiskt perspektiv. Jag ser ingen vits med att idédebatten sitter i något elfenbenstorn.

Det är min ambition att göra Libertas till S-studenters främsta forum för idédebatt. Det är spännande när vi möts internt i diskussioner. S-studenter är ett relativt litet förbund, men hos oss ryms oändliga nyanser av tyckande och tänkande. Vi kan och måste vässa varandra och i det arbetet ska Libertas vara en central aktör.

Dessutom vill jag öka medlemmarnas engagemang. En målsättning jag har är att öka webbtidningens relevans och att undersöka hur vi kan öka läsningen av denna. Jag upplever det som att alltför få medlemmar skriver i sin egen medlemstidning. För att få fler att dela med sig av sina tankar, erfarenheter och idéer krävs många riktade insatser, och att bredda Libertas form är ett sätt att sänka trösklarna för medlemmarna att bidra. En ytterligare förutsättning är att redaktören och de övriga redaktionsmedlemmarna är närvarande och delaktiga på lokal klubbnivå. Där kommer jag som redaktör att vara tillgänglig. Vidare måste redaktionen diskutera helheten i utgivningen. Jag vill få en snyggare tidning med en bättre planering.

Idédebatten måste vara ryggraden i det här partiet liksom i hela arbetarrörelsen. Det är ingen vits att knacka dörr om man inte vet vad man knackar dörr för. S-studenter är Socialdemokraternas nerv. Vi ska stå för en idédebatt som vitaliserar partiet, som utvecklar vår förda politik och som ständigt utmanar hegemonin – både i Socialdemokraterna och i samhället. Jag pluggade ryska i våras, och i ryskan är det viktigt att skilja mellan perfekt och imperfekt – fullbordade och ofullbordade verb. Och jag tänker att när det kommer till socialdemokratin måste vi alltid tänka i imperfekt. Det ligger i vår rörelses natur att aldrig fullbordas. Att vara levande, öppen för impulser, möten. Låsta strategiska positioner hämmar intellektet. På samma sätt är sanningsägandet, den teoretiska och ideologiska självgodheten, skadedjur på vår socialdemokratiska ros. Vi måste vara ideologiskt nyfikna och undersökande. Som redaktör för Libertas kommer jag att driva nyfikenhetslinjen och arbeta för att ta vara på bredden i förbundet. Som lärare vet jag hur viktigt det är med struktur. Med den kompetensen tillsammans med min konstnärliga utgångspunkt och min praktiska redaktionella erfarenhet känner jag mig säker på att leda Libertas redaktion.

Ludvig Fahlvik

Stockholm 9 mars 2016