Simon Andersson (Libertas Redaktör) – UNIKUM

Mitt namn är Simon Andersson. Jag har varit aktiv i den socialdemokratiska rörelsen i över sex år. Engagemanget för ett socialistiskt samhälle började i Härnösand 2010, idag bor jag i Luleå där jag bl.a. är ordförande för S-studenter. Jag är 20 år gammal och studerar statsvetenskap vid LTU.

Efter snart två års arbete i redaktionen på känner jag mig nu redo att ta ett nytt steg i förbundets idépolitiska utveckling. Jag har varit med och skrivit samt utformat tre, snart fyra antologier. Jag har skrivit texter som varit kritiska mot partiet. Inriktningen har alltid varit att driva socialdemokratin till en radikalare hållning. Om jag blir redaktör ska jag bedömas utifrån de texter som produceras och hur många vi når ut till. De texter jag skrivit i nättidningen har varit några av de mest spridda under året, men jag vill inte nöja mig med det. Fler måste skriva.

Idépolitik – ett ord som de flesta ryggar tillbaka från. Libertas roll är enligt stadgarna att vara socialdemokratiska studentförbundets idépolitiska tidskrift. Det förpliktigar. Men jag vill avdramatisera idédebatten. Om vi nu ska väljas av förbundet för att driva idépolitiken, så måste det innebära att hela förbundet ska involveras. Vi är inget avantgarde som ensamt ska svara för idéernas fortlevnad i förbundet. Medlemmarna och klubbarna ska vara aktiva. Och då har redaktionen ett ansvar att minska trösklarna in i skrivande.

Jag har mött en hel del medlemmar som varit intresserade av att skriva men som ännu inte gjort det. Det är fullt möjligt att få med fler i skrivandet, eller tecknandet, eller vad det nu kan tänkas vara.

Jag gillar att resa runt i landet. Blir jag redaktör vill jag ytterligare minska på trösklarna in i Libertas. Därför lovar jag att komma när klubbarna kallar. Ge mig en månads förvarning och jag kan komma till er klubb och hålla en workshop, föreläsning eller vad som helst.

I vår tid är drömmarna satta på undantag. Högern drömmer om låga löner, fullständig marknadsekonomi. Fascisterna drömmer om stängda gränser, nationalism och konservatism. De har drömmar och utopier. Men nåde den i vänstern som vill införa den ekonomiska demokratin. Ett alternativ till dagens kapitalism, hur skulle det se ut? Nä, du är en riktig drömmare. Jag tror sannerligen, att vi aldrig skulle haft det välfärdssamhälle vi har idag, om vi låtit dagens socialdemokrater bygga upp det. Saker som avgiftsfri skola och gratis sjukvård är helt enkelt för visionärt för ett parti som sätter pragmatism först.

Det partiet måste förstå är att rörelsen inte finns till för att bevara den svenska modellen eller göra lite finjusteringar på ett borgerligt samhälle. Vi finns för att i grunden förändra samhället.

Idédebatten får inte den plats den förtjänar i arbetarrörelsen. Medan högern är utmärkta på att driva samhället högerut, genom tankesmedjor, lobbyorganisationer, förlag – saknar vänstern samma förmåga. Idédebatten ska ha en framskjuten position i partiet. När partiet vill utveckla sin politik ska de inte rådfråga karriärister i departementen – de ska gå till ideologerna, till kritikerna. Vi ska bilda egen opinion, inte bara svara på högerns och fascisternas opinionsbildning.

Rörelsen behöver intern debatt, interna motsättningar, för att utvecklas. Ur den dialektiska dragkampen kommer något gott. Jag har aldrig backat från mina åsikter. Även Libertas ska vara obekväma, utmanande och modiga. Därför kandiderar jag.

Simon Andersson

1/3 2016, Luleå