Daniel Smirat (Vice ordförande) – UNIKUM

Mitt namn är Daniel Smirat, bosatt i Norrbottens pärla Luleå och fyller snart 23 år. 2012 var året då jag flyttade till Luleå för att påbörja mina civilingenjörsstudier på Luleå tekniska universitet. Det var också året jag tog steget in till S-studenter. Sedan resans start i förbundet har jag varit ordförande för Unikum, förbundsstyrelseledamot samt vice förbundsordförande. Utöver mitt uppdrag inom S-studenter är jag vice ordförande i kommunfullmäktige samt ledamot i kommunstyrelsen i Luleå kommun. Härmed vill jag utlysa min återkandidatur till uppdraget som vice ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.

Mitt engagemang inom Socialdemokraterna började under gymnasietiden. Kraften i arbetarrörelsens värderingar fångade mig valåret 2010. Arbetarrörelsen för mig är inte bara en samling människor som råkar dela samma värderingar. Arbetarrörelsen är något annat. Vi finns till för en viktig politisk uppgift – vi nöjer oss inte med att tro på ett annat samhälle, utan vi vill forma ett samhälle på demokratins ideal och alla människors lika värde och rätt. ”Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål” var de ord som fick en 16-årig kille att en kall, mörk januaridag, finna sin väg till partiexpeditionen i Örnsköldsvik.

Behovet av en radikal socialdemokrati har inte varit större än på länge. Vi befinner oss i ett läge med brist på en aktiv politik för investeringar och omfördelning. Vårt samhälle har aldrig någonsin varit rikare – ändå ser vi bristerna i välfärden, skriande bostadsbrist och lågt tempo för hållbar omställning. Samtidigt ser vi att kapitalismen som system på senare år har börjat ifrågasättas av allt fler och människor söker sig nya lösningar. Vi lever också i ett samhälle som präglas av rasistiska och ojämställda strukturer. Allt detta lägger en stark grund för en radikal socialdemokrati som vill omdana samhället i grunden. Att krossa kapitalistiska och rasistiska strukturer och erbjuda ett tydligt alternativ till den växande fascismen med jämlikhet som svar. Det är precis här S-studenter måste utgöra den ideologiska spjutspetsen inom rörelsen. En spjutspets som har förmågan att tänka bortom byråkratins strukturer, och samtidigt kommer med konkreta reformer som löser dagens problem.

S-studenters existensberättigande bygger inte enbart på att organisera studenter och bedriva högskolepolitik. S-studenter är den plattform inom rörelsen där vi vågar utmana och vara delaktiga i samhällsdebatten. Detta är ännu viktigare under mellanvalsår, speciellt nu när Socialdemokraterna har regeringsmakten. Det är nu den ideologiska flamman måste hållas högt för att få igenom progressiva reformer.

Under mitt första år som vice förbundsordförande ägnades en del tid åt det interna förbundsarbetet med klubbhandboken, jämställdhets- och verksamhetsworkshoppen samt tillgänglighetsanalysen. Jag har även varit ute och kampanjat med klubbar och träffat medlemmar. Med ovanstående i åtanken, vill jag peka ut två områden som den nästkommande förbundsstyrelsen ska arbeta med. Dels handlar det om det organisatoriska arbetet och dels om förbundets engagemang i samhällsdebatten. När det kommer till det organisatoriska måste förbundet få fler medlemmar och klubbarna stärkas i sin verksamhet. Det uppnås genom en stark lokal organisering på universitet och högskolor samt en bred politik som lockar många progressiva unga och studenter. Den geografiska aspekten måste beaktas; även klubbar utanför storstadsregionerna ska känna sig som en del av förbundet. Förbundet har ett särskilt ansvar för dessa klubbar, det kan exempelvis göras genom att anordna nationella aktiviteter på orter lite längre bort från storstäderna samt särskilda insatser riktade mot dessa klubbar. Förbundsstyrelsen måste bli mer synligare och tillgängligare, samtidigt gäller det att ha i åtanke att klubbarna är de som är ytterst ansvariga för sin verksamhet.

Förbundet har visat att vi spelar en viktig roll i samhällsdebatten. På grund av det parlamentariska läget, har det upplevts att regeringen inte vågat presentera en politik för samhällsutmaningar. Det är bekymmersamt att socialdemokratin upplevs som passiv, när landet behöver just socialdemokratiska reformer mer än någonsin. Därför är det oerhört viktigt att vi fortsätter driva på mot regeringen för att viktiga reformer sjösätts. Det handlar om det stora samhällsbygget; vi måste överge besparingspolitiken och börja investera för morgondagen. En annan fråga är migrationspolitiken, där många inom förbundet känt frustation och missnöje med regeringens politik inom området i höstas. Där var förbundet mycket tydligt med att vi står upp för en human och generös flyktingpolitik. Det måste vi göra även i fortsättningen.

Med dessa ord hoppas jag att du förstår varför jag kandiderar för omval som vice ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet. Jag är fortfarande taggad, sugen och redo att vara med och göra världens bästa förbund ännu bättre. Vill du veta mer är det bara att kontakta mig på daniel.smirat@gmail.com eller 076-1091758. Du hittar mig på Facebook också! Daniel Smirat 31/3 2016, Luleå