PRESSMEDDELANDE

PRESSMEDDELANDE

2 december, 2018 12:18

Under gårdagen, 1 december 2018 tvingades det Centraleuropeiska Universitetet (CEU) i Budapest, Ungern avveckla sin verksamhet från landet. Detta efter att man inte lyckades hitta lösningar på de orimliga krav ungerska regeringen ställt på universitetet för att fortsatt få verka. Studenter har under flera dagar ockuperat torget framför parlamentet i protest mot nedläggningen som man menar kränker den akademiska friheten. Premiärministern Viktor Orbán och hans parti Fidesz har tidigare begränsat högre utbildning genom avskaffande av genusvetenskap och att landet inte längre erbjuder kostnadsfri utbildning. Vår förbundsordförande Nasra Ali är på plats för visa stöd och träffa studenter.

Kraven är orimliga och inskränker den akademiska friheten. Det är allt från att avskaffa genusvetenskap till att ta bort finansiering för universiteten. Många studenter är oroliga för utvecklingen och menar att fler inskränkningar av högre utbildning och den akademiska friheten kommer att ske. Professorer och lärare vågar inte prata eller vara kritiska mot den auktoritära regeringen i rädsla för att förlora sina jobb, säger Nasra. 

Idag, söndagen den 2 december 2018, vaknar Ungern upp som det första EU-land som av politiska skäl stängt ett universitet vilket innebär inskränkning av de grundläggande demokratiska principerna. Nasra menar att utvecklingen bör tas på allvar.

Premiärminister Orbáns politik har systematiskt attackerat de grundläggande demokratiska principerna. Denna politik har även visat sig i vardagen i form av öppen och normaliserad rasism. Bara under mina tre första timmar i Budapest har jag mötts av arga blickar, skratt och även av en man som gjorde hitlerhälsning när våra blickar möttes, säger Nasra.

S-studenter följer med oro utvecklingen i Ungern. Som organisation kommer vi alltid kämpa för global demokrati, jämlikhet och frihet och aktivt arbeta med att synliggöra hoten mot dessa värden. Tillsammans med kamraterna i Ungern ska vi fortsätta kampen för den akademiska friheten och mot fascistiska värderingar. 

 

Upp