”8 mars marscherar vi emot KD och SD”

”8 mars marscherar vi emot KD och SD”

7 mars, 2019 11:20

I morgon är det den 8 mars, internationella kvinnodagen. Vi är många som går ut på gatorna för att protestera emot och uppmärksamma den maktobalans och ojämställdhet som råder på arbetsmarknaden, i hemmet och över hela världen. Många av oss kommer nog antagligen ha samma plakat, skrika samma slagord som vi har gjort år efter år och delta i paneler med samma gamla frågeställningar som behöver besvaras. Det är tröttsamt och ofta frågar vi oss själva om varför vi inte har kommit längre. Varför kan inte kvinnor och män ha lika rättigheter, möjligheter och förutsättningar att forma sina liv?

Under valrörelsen diskuterades jämställdhetspolitiken en hel del. Vi fick veta att Sverigedemokraterna jämställdhetspolitik är ett eko från 50-talet där de bland annat vill införa sambeskattning och sänkning av antalet veckor för fri abort, från 18 till 12. Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna som har haft liknande förslag vad gäller aborträtten var inte heller sent ute med att attackera dagens jämställdhetspolitik genom att kalla den för radikalfeminism och genuspedagogiken för genusflum. Hon efterfrågar en ny typ av feminism. Och Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna var snabba med att försöka lägga ner Jämställdhetsmyndigheten när de väl fick chansen och kunde få igenom sin budget.

Vi ser runt om i världen hur konservativa idéer och krafter hotar kvinnors rätt till sin egen kropp. För det är just frågan om kvinnors rätt till sina egen kropp som är det första som inskränks och som hamnar på förhandlingsbordet när konservativa och högerextrema partier får chansen. Ett av de första besluten som Donald Trump, USA:s president, tog var att inskränka just denna rätt genom att strypa bistånd till utländska civilsamhälles-organisationer som arbetar med abortfrågan. Från svenskt håll markerade Sida snabbt genom att öka stödet till de organisationer som fortsätter med sitt arbete trots Trumps order. I Europa har vi sett samma trender där rapporter från bland annat Europarådet visar hur förslag om totalförbud för abort i exempelvis Spanien, Polen, Litauen och Slovakien har diskuterats. År 2016 motades också ett förslag om att helt förbjuda abort i Polen tillbaka efter massiva protester.

Vi behöver inte lyfta blicken långt för att finna att samma hot existerar i vår närhet. I grannlandet Norge har högerregeringen och Kristelig folkeparti fört fram förslag om att riva upp abortlagen. Förlaget som har lyfts är att abort endast ska genomföras av foster som inte är livsdugliga efter vecka 12. Och även i Finland har abortfrågan använts som politisk slagträ där frågan om samvetsfrihet har varit uppe.

Ju mer inflytande konservativa och nationalistiska partier får desto mer backar vi i jämställdhetspolitiken. För inom den nationalistiska och konservativa ideologin har familjepolitiken och kvinnan en central roll. Hon ska ta hand om hemmet och föda nya medborgare. Senaste förslaget från Ungerns president Viktor Orban, om att kvinnor som föder fyra eller fler ungerska barn ska slippa inkomstskatt, visar på hur bisarr vår samtid är.

För konsekvensen av exempelvis Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas politik är att vi inte bara kommer att få skrika oss hesa för rätten om lika lön för lika arbete, utan också för rätten om att bestämma över våra kroppar. Att vi i dag – 45 år senare – fortfarande måste försvara den är inget än skamligt och ovärdigt för vår tid. För den 8 mars kommer jag inte bara ha samma plakat och skrika samma slagord, jag kommer även skrika mot konservativa och nationalistiska partier, mot SD och KD.

Nasra Ali, ordförande för S-studenter och kandidat till Europaparlamentet

 

Artikeln publicerades i Dagens Samhälle och finns HÄR.

Upp