Än en gång: signalpolitik, sämre villkor och minskad trygghet löser inte flyktingkrisen
24 oktober, 2015 14:41Igår meddelade regeringen att en blocköverskridande uppgörelse har gjorts om flyktingmottagandet. S-studenter anser att det är bra att regeringen och de borgerliga partierna kommit överens. Däremot är flera delar i överenskommelsen fel väg att gå. S-studenter har tidigare påpekat det det djupt problematiska med tillfälliga uppehållstillstånd, TUT. Därmed är S-studenter väldigt kritiska till att regeringen beslutat om just TUT.
– Uppgörelsen innehåller flera viktiga delar, exempelvis att alla kommuner och alla skolor ska ta ansvar för mottagandet. Det är också bra att tillsätta en utredning om lagliga vägar för att söka asyl i EU, säger Elin Ylvasdotter, förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.
Dessvärre kom regeringen tillsammans med de borgerliga partierna överens om om tillfälliga uppehållstillstånd, TUT. Undantag ska göras för ensamkommande barn och barnfamiljer, men men det är ändå en stor besvikelse.
– TUT är inhumant. Det är anledningen till att partiet har tagit ställning mot TUT och det ställningstagandet gäller fortfarande. TUT försätter redan utsatta människor i en otrygg situation. Det riskerar också att leda till att fler behöver ta livsfarliga vägar till Europa. Men det är också kontraproduktivt. Det försvårar etablering, möjligheten till arbete, bostad och utbildning. Det är också problematiskt ur ett fackligt perspektiv och utmanar hela den svenska modellen. Det är en djupt problematisk kompromiss gällande TUT, säger Elin Ylvasdotter.
S-studenter har länge påpekat att investeringar i bostäder, välfärd och i utbildning är viktiga nyckelfrågor för att gemensamt lösa de utmaningar vi står inför. Detta saknas i uppgörelsen, men S-studenters förhoppning är att vi kommer få se förslag om detta snart.
– Överenskommelser är bra. Men de får inte mynna ut i inhuman signalpolitik, vilket är fallet med TUT. Vi står inför en stor utmaning och S-studenter har respekt för att kompromisser måste göras. Men någonstans får man ställa sig frågan vad som går att kompromissa om. Människor trygghet och säkerhet är inte en sådan fråga, avslutar Elin Ylvasdotter.
S-studenter har tidigare skrivit om TUT här och här.