Dags att avskaffa studieavgifter

Dags att avskaffa studieavgifter

12 maj, 2016 10:13

Häromdagen rapporterade Ekot att svenska lärosäten tar ut dubbelt så  hög avgift för utomeuropeiska studenter att  än vad utbildningen kostar. Studenter som betalat avgiften men sedan tvingats hoppa av på grund av sjukdom eller att de inte beviljats visum, får inte pengarna tillbaka. 

– S-studenter har länge drivit frågan om avskaffandet av studieavgifter. All utbildning i Sverige ska vara avgiftsfri och detta ska gälla även utomeuropeiska studenter. Så är det inte idag. Konsekvenser med studieavgifterna som S-studenter med flera varnade för har blivit verklighet. Bland annat har betydlig färre utomeuropeiska studenter kommit hit. Internationella studenter gynnar Sverige och  särskilt i en tid då internationalisering blir allt viktigare, säger Elin Ylvasdotter, förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.

Nu rapporterades det dessutom att svenska biståndspengar som ska gå till utbildning för fattiga studenter går till reklam för svenska högskolor och universitet. Pengar som således egentligen ska gå till studenter som inte hade haft råd att studera i Sverige.

– Det är bra att regeringen ska utreda frågan grundläggande då detta inte har gjorts ordentligt. Lagstiftningen är ett slarvigt utförd och har fått mycket oroande konsekvenser. S-studenters förhoppning är att regeringen landar i slutsatsen att all utbildning i Sverige ska vara avgiftsfri. Det tjänar alla på: Sverige, arbetsmarknaden, studenterna och lärosätena. S-studenter har länge varit övertygade om detta, men den senaste tidens rapporteringar har bara stärkt vår övertygelse. Avgifterna bör avskaffas så snart som möjligt, avslutar Elin Ylvasdotter. 

 

Upp