Därför måste ränteavdraget trappas ned
8 september, 2016 14:10Debattartikel publicerad på SvD.se den 8/9 2016.
Det är den rikaste halvan av befolkningen som får ta del av ränteavdragen. Med ökad skuldsättning kommer dessa avdrag att stiga från dagens cirka 30 miljarder till det dubbla om några år. Denna trend bör brytas, skriver S-studenter och Centerstudenter tillsammans.
På onsdagen kom finansminister Magdalena Andersson (S) med besked om att ränteavdraget blir kvar åtminstone till riksdagsvalet 2018. Samtidigt ser vi hur alltför många privatpersoner har byggt upp sin ekonomi genom lånade pengar. Sverige hamnar på sjätte plats på listan över världens mest skuldsatta hushåll enligt OECD och skuldsättningen ökar snabbt.
S-studenter och Centerstudenter anser att det är hög tid för en blocköverskridande överenskommelse om att fasa ut ränteavdraget. En utfasning vore ett sätt att stoppa den växande privata skuldsättningen och ta ansvar för en fungerande bostadsmarknad. Dessutom är det en åtgärd som rekommenderas av många tunga institutioner och har genomförts i flera länder.
Det finns många skiljelinjer mellan S-studenter och Centerstudenter. Vi har olika åsikter om skattesystemets utformning och skatternas nivåer. Vi har olika åsikter om vad intäkterna från en avtrappning av ränteavdraget ska användas till. Men vi är överens om att ränteavdraget bör trappas ned.
Dagens ränteavdrag uppmuntrar som vi ser det en oönskad trend. Vi vill inte heller se en politik som subventionerar belåning för välbeställda. 85 procent av ränteavdragen går till den rikaste halvan av befolkningen, och den rikaste tiondelen får 20 gånger mer i avdrag än den fattigaste.
Enligt Konjunkturinstitutets prognos kommer ränteavdragen att stiga från dagens nivå på cirka 30 miljarder kronor till det dubbla om några år. I takt med att räntorna ökar kommer avdragen att få allt större budgeteffekter för staten men också skapa större ekonomiska skillnader mellan de som äger sin bostad och de som inte gör det. Detta ställer sig Socialdemokratiska studentförbundet och Centerstudenter kritiska till.
Flera bedömare, såsom Konjunkturinstitutet, Riksbanken, Finansinspektionen, OECD och EU-kommissionen är eniga om att ränteavdragen är djupt problematiska och måste avskaffas. Vi ser också hur våra grannländer föregår med gott exempel. I Norge och Danmark, som har liknande ränteavdrag som oss, fasas de gradvis ut. I Norge sänks de från 27 till 22 procent fram till 2018 och i Danmark från 33 till 25 procent fram till 2019.
Människor som har utformat sin privatekonomi efter ränteavdragen ska inte drabbas. Med hänsyn till låntagares privatekonomi anser vi att förändringar av ränteavdraget bör genomföras gradvis. Det är ett fördelaktigt tillfälle just nu att göra förändringar av ränteavdraget när räntorna är rekordlåga. Detta för att undvika att förändringarna blir alltför märkbara i människors vardag. Ett avskaffande av ränteavdraget skulle på ett effektivt sätt minska hushållens skuldsättningsgrad och förhoppningsvis leda till en mer välfungerande bostadsmarknad.
Vi ser också behovet av en blocköverskridande överenskommelse om reavinstskatten. Dagens höga reavinstskatt uppmuntrar en trögrörlig bostadsmarknad när vi samtidigt är i stort behov av flyttkedjor. Äldre bor kvar i villor och stora lägenheter, barnfamiljer bor kvar i små lägenheter och unga kommer inte alls in på bostadsmarknaden. Vi anser därför att reavinstskatten bör sänkas.
Allt fler är kritiska mot ränteavdragen, såväl politiker som ekonomer. S-studenter och Centerstudenters förhoppning är att vi kan se en blocköverskridande överenskommelse om ränteavdragets utfasning och en sänkning av reavinstskatten. Vi upplever ett gemensamt ansvar att både hindra en ökad skuldsättning och att skapa förutsättningar för en bättre bostadsmarknad.
Elin Ylvasdotter
förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet
Simon Palme
förbundsordförande Centerstudenter