Därför pratar S-studenter om psykisk ohälsa

Därför pratar S-studenter om psykisk ohälsa

19 oktober, 2015 20:57

Varför pratar ett politiskt studentförbund om psykisk ohälsa? Är verkligen psykisk ohälsa något politiken ska prata om och ansvara för?

Det är väldigt många som på något sätt har en relation till psykisk ohälsa. Men ändå pratar vi aldrig om det, trots att statistiken talar sitt tydliga språk. Alltfler mår allt sämre, och vissa grupper är särskilt utsatta. Ändå är det tyst från politiken.

”Ryck upp dig”, ”stressa mindre”, ”välj glädjen”, ”tänk positivt”. Det kan vara några av de lösningar folk som mår dåligt får presenterade.  Vi lägger skulden och ansvaret på den enskilda individen.

S-studenter tycker det är dags att rikta kritiken mot samhället. Mot systemet.

För vad är det för samhälle som gör att människor mår så dåligt? Vad är det för samhälle som har skapat en arbetsmarknad där kvinnor bränner ut sig i arbetet med att hjälpa andra människor? Vad är det för samhälle som gör att män inte vågar söka hjälp, och vad är det för samhälle som säger åt pojkar att inte gråta?  Vad är det för samhälle med 12-åriga tjejer som ligger sömnlösa på grund av prestationsångest? Och vad är det för samhälle som inte kan erbjuda hjälp när vi mår som allra sämst?

Vi lever i ett sjukt samhälle som gör oss sjuka. Det är politiskt. Det kräver politiska lösningar. Det är dags att lyfta psykisk ohälsa från individnivå och börja prata om det samhällsproblem det faktiskt är. Och det är dags att rikta ansvaret mot samhället, inte mot individerna. Det är samhället som måste förändras. Och det är dags att börja arbeta bort det tabu psykisk ohälsa utgör.

Därför kommer S-studenter att under hösten ur olika perspektiv prata om psykisk ohälsa. För att dels bryta tabun kring det, men också presentera vad vi tror är lösningar på detta. För det behöver inte se ut så här. Det går att förändra.

Nu vill vi ha dina tankar, dina erfarenheter och dina tankar. Dela med dig här.

 

 

Upp