Elin Ylvasdotters tal på SSU:s kongress

Elin Ylvasdotters tal på SSU:s kongress

9 augusti, 2015 14:31

Kära, bästa, fantastiska SSU:are. Tack för att jag får vara här!

Det finns så mycket jag skulle vilja prata om idag men den utvecklingen vi ser tvingar mig att prata om det som har varit i mångas av tanke den senaste veckan.

En fråga jag ofta ställde till min pappa när jag var barn var hur man kunde låta utvecklingen gå så långt i Tyskland. Varför protesterade man inte i tid?

Det är med en klump i magen som jag tänker på att mitt framtida barn kanske kommer att behöva ställa samma fråga till mig: varför gjorde ni ingenting? Varför förhindrade ni inte rasismen, fascismens och nazismens framfart när ni hade möjlighet?

Vi kan länge diskutera exakt vilket det bästa sättet att hantera situationen. Men en sak vill jag poängtera: En icke-handling är en handling. Att inte agera är att agera. Tystnad har aldrig hjälp någon.

Socialdemokraternas antirasism ska vara att protestera. Men det ska också vara att politiskt förändra samhället. Vi sitter nu i regeringsställning och har möjlighet att faktiskt göra detta. Det kräver mod. Det kräver handlingskraft.

Människor vill och behöver uppleva, se och höra politisk förändring. Socialdemokraterna har genom årtionden lyckats att vara en del av makten men alltid varit ett oppositionsparti. Det är en konst att vara det och något vi nu måste lyckas med.

Den antirasistiska kampen är så mycket större än SD. Att bekämpa den organiserade rasismen är jätteviktigt. Men att övervinna de rasistiska, homofobiska, och sexistiska idéer som finns överallt i samhället är minst lika viktigt.

SD har alltid varit männens parti. Nu försöker de vinna över kvinnor på sin sida, och framförallt arbetarklassens kvinnor. Kvinnor som på så många sätt skulle förlora så mycket på deras borgliga rasism. Nu måste vi se till att arbetarklassens kvinnor får det bättre. Jimmy Åkesson ska inte få försämra våra mammors, mormödrar och mostrars vardag. Det är vi med som med en socialdemokratisk feministisk politik ska förbättra livet för kvinnorna. Som kan göra att kvinnliga pensionärer inte ska behöva ragga på ålderdomshemmet för att få pensionen höjd.

Vet ni vad jag beundrar allra mest hos er? Det faktum att SSU kan förändra människor liv. Ni kan förändra på en samhällsnivå genom att förbättra politiken. Om det program ni tar fram denna kongress skulle bli verklighet skulle ni förbättra så många människors liv.

Men ni förändrar också människor liv på en individuell nivå. Jag tror att vi är många här som fick våra liv förändrade när vi kom i kontakt med SSU. Vänner man aldrig skulle ha träffat, kunskaper man aldrig skulle ha fått, upplevelser man aldrig skulle fått uppleva,

SSU och S-studenter är två delar av samma kropp. Vi har mycket gemensamt: våra medlemmar, vårt engagemang, vår vision. Men vi delar också ett samhällsansvar, särskilt i tider som dessa. Ungdoms- och studentrörelser har alltid varit en viktig kraft mot nazism, fascism och rasism. Det är en kamp vi ska föra gemensamt. Det finns en föreställning om att akademin är skonad från rasism. Det är fel. Det räcker med ett besök på en studentfest och en förstår att studentvärlden är långt ifrån skonad. Titta även på 30-talet, då var de nazistiska idéerna starkt befästa inom universitetsvärlden. Därför behöver vi en stark studentrörelse inte bara i Sverige utan resten av världen.

Jag är medveten om att jag nu har jag låtit väldigt allvarlig och svår. Men skenet bedrar, jag kan faktiskt vara roligare än såhär. Precis så är S-studenter, vi är roligare och lättare än vad vi ibland verkar. Tack!

 

 

Upp