Emma Fastesson Lindgren är S-studenters kandidat till Europaparlamentet

Emma Fastesson Lindgren är S-studenters kandidat till Europaparlamentet

27 april, 2023 21:51

Emma Fastesson Lindgren är S-studenters kandidat till Europaparlamentsvalet! 🇪🇺🌹

”Den Europeiska unionens främsta uppgift ska vara att göra livet bättre för medlemsländernas medborgare. Genom den inre marknaden har Sverige som exportberoende land kunnat göra stora affärer och skapa fler jobb. Genom den fria rörligheten har resande och upptäckande av andra länder och kulturer blivit lättare. Och med sina över 500 miljoner invånare är EU en av världens största ekonomier, en spelare vars progressiva klimatbeslut gör skillnad på riktigt.

Samtidigt är det uppenbart att allt inte fungerar perfekt i den europeiska gemenskapen. Sverige är inte Spanien och Spanien är inte Irland. Alla politiska förslag kommer inte att fungera överallt. EU-direktiv som inskränker den svenska modellen och andra fungerande institutioner ska inte tvingas på Sverige. Det betyder inte att vi ska säga nej till alla förslag hela tiden utan att vi måste vara mer aktiva, vi måste illustrera vår egen väg framåt för Europa. EU:s institutioner ska fokusera på det som samarbetet sköter bäst, resten ska Sverige och andra medlemsstater själva bestämma över.

Det finns många möjligheter med ett europeiskt samarbete och vi vinner mer på att vara med än att stå utanför. Mitt fokus i Europaparlamentet kommer att ligga på att säkra så att de som vinner mest på EU-samarbetet är vanligt folk, både i plånboken och på planeten. Det handlar om tre prioriteringar:

För det första, vi ska öka vanligt folks frihet genom att ta bort onödiga ekonomiska avgifter och hinder som gör det dyrare och krångligare för medborgare att verka och resa inom unionen. Ett exempel på detta är tidigare EU-beslut om borttagandet av roamingavgifter och framtagandet av en universell laddare. Framåt bör Europaparlamentet utreda möjligheten att ta bort bankernas onödiga valutaväxlingspåslag vid köp i medlemsländer samt ett gemensamt biljettsystem för tåg.

För det andra, det billigaste alternativet ska alltid vara det mest klimatsmarta köpet. Europaparlamentet ska fortsatt ta klimatkrisen på allvar så att vi har en planet värd att leva på. Det är bra att utsläppshandeln utvidgas och att klimattullar på klimatfientliga produkter införas. Men vi måste göra mer. Bland annat bör tåg aldrig vara dyrare än flyg och en läsk som köps i Köpenhamn måste kunna pantas i Malmö.

Slutligen, svenska skattepengar ska användas med förnuft och aldrig gå till odemokratiska aktörer. “Varje slösad krona är en stöld från folket” sa den socialdemokratiska legenden Gustav Möller. Om ett land förföljer journalister och oppositionen ska svenska skattepengar inte slussas vidare till dessa medlemsstater. EU är ett freds- och demokratiprojekt och ska förbli så. Likaså har EU musklerna att på ett effektivt och systematiskt sätt arbeta mot skattesmitning. Om vi tillåter att pengar menade för nödvändiga satsningar går till skatteparadis eller till korrupta regimer kommer EU-samarbetet inte hålla i längden.

EU påverkar en stor del av våra nationella lagar och regler. Vilka som styr i parlamentet gör skillnad. Jag ställer upp som kandidat i Europaparlamentsvalet för ett mer frihetligt, grönare och demokratiskt Europa.

Ett EU som fokuserar på det som EU gör bäst – friheten, klimatet, demokratin.

Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till mig. Vill du att jag kommer och presenterar min plan för er S-förening maila gärna: emma.fastesson.lindgren@s-studenter.se.”

Upp