Flyktingarna är inte en belastning

Flyktingarna är inte en belastning

9 november, 2015 19:40

Replik, publicerad i SvD torsdag 5/11 2015. 

Benjamin Dousa, Moderata studenter, skriver på SvD Debatt 4/11 att det är dags att skära i kostnader för migration. Socialdemokratiska studentförbundet anser att det är dags med lite sans i debatten. Det är som om vi har släppt den humanistiska retoriken kring flyktingmottagandet och ersatt den med att endast prata om mottagandet som en belastning. Och visst är det en utmaning, men någon form av intellektuell hederlighet måste vi ändå behålla i diskussionen. Att å ena sidan säga att Sverige ska vara ett öppet land och å andra sidan vilja försämra villkoren för dem som kommer hit är både moraliskt och politiskt feltänkt.

Moderata studenters Benjamin Dousa använder sig av en farlig retorik där han ställer välfärd mot flyktingmottagandet. Att ta emot människor på flykt handlar om solidaritet, oavsett vad det kostar. Dousa har dessutom fel i sak. Vinsterna med migration är stora och många. Det är ett välkänt faktum. Att skissa ett motsatsförhållande mellan invandring och välfärd är feltänkt. Invandring är och har historiskt varit lönsam för Sverige. Det innebär på kort sikt en kostnad, men på längre sikt en vinst.

Dousa pratar om en slimmad välfärd för migranter. Bara ordvalet i sig är skrämmande. En viktig del i denna slimmade modell menar Dousa är att sänka, eller helt ta bort, mottagarersättningen för asylsökande. Dousa tycker heller inte att det är rimligt att papperslösa ska få rätt till vård. Vi känner igen retoriken. Att försämra för den som redan har det svårt är Moderaternas svar på det mesta. Förutom det faktum att det är moraliskt oanständigt att resonera så är det också politik som inte fungerar i praktiken.

S-studenter vill att dagersättningen för asylsökande i stället ska justeras upp för att motsvara dagens levnadsnivåer och att den ligger i nivå med försörjningsbidraget. Anledningen är enkel. Dagersättningen är betydligt lägre än riksnormen och det är orealistiskt att människor ska kunna klara sig på så små summor utifrån den allmänna prisnivån i Sverige i dag. Sänkt etableringsersättning skulle försämra nyanländas redan mycket tuffa livsvillkor. Att också tro att det skulle leda till fler jobb är naivt. Sänkt etableringsersättning försvårar etableringen.

På samma sätt som S-studenter vill se ett studiefinansieringssystem bortom privat skuldsättning, vill vi se ett mottagande som är verkligt öppet för alla. När tillfälliga uppehållstillstånd nu dessutom införs blir det än mer problematiskt. Flyktingmottagandet som en oerhört viktig samhällsinvestering. S-studenter har länge förordat att ersätta ”krona för krona”-principen med en ekonomisk politik för framtidsinvesteringar. Precis som Nordeas chefsanalytiker i SvD 22/10 anser vi att regeringen ska strunta i nedskärningarna och låna till flyktingkrisen. Att inte ta vara på den potential som invandring utgör är dumt. En mer expansiv ekonomisk politik är nyckeln och i slutändan handlar det om hur vi kan stärka samhället. Det svenska samhälls- och välfärdsbygget behöver invandring av många anledningar, bland annat ekonomiskt.

I Moderaternas värld är humanismen villkorad. I Moderaternas värld ska fattigdom bestraffas och flyktingmottagandet göras till en privat fråga. Det ska vara upp till den enskilde flyktingen att hinna sin försörjning. Att Dousa har öppnat upp sitt hem och sin plånbok är naturligtvis fint, men det är inte så vi bygger ett välfärdssamhälle för alla. Flyktingmottagandet är ett samhällsansvar.

Det är ledsamt att se hur debatten kommit att handla om belastning och kostnader. Flyktingmottagandet handlar i grund och botten om solidaritet och jämlikhet. Oavsett vad det kostar så ska Sverige hjälpa människor på flykt, det är vår plikt. Men det är också en stor möjlighet för Sveriges framtida samhällsbygge. Görs mottagandet på rätt sätt är detta en enorm potential för Sverige. Försämrade villkor hjälper varken den på flykt eller den som nyss kommit hit.

Elin Ylvasdotter
förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Upp