Folkpartiet väljer regeringens linje – nej till vårdnadsbidrag

Folkpartiet väljer regeringens linje – nej till vårdnadsbidrag

2 februari, 2015 15:03

Idag har Folkpartiet meddelat att de tänker rösta med regeringen i frågan om vårdnadsbidraget. Detta innebär att det finns en majoritet i riksdagen för borttagande av ett sådant.

– Vårdnadsbidraget som M, KD, C, FP och SD tidigare har röstat för är inget annat än en kvinnofälla. Den gamla borgerliga regeringen införde bidraget 2008 och utfallet blev precis som vi kritiker varnade för – nämligen en kvinnofälla, ett hemmafruideal, som vi dessutom finansierar med skattepengar. Kvinnor som hade kunnat jobba eller utbilda sig, men som istället stannade hemma. Vårdnadsbidraget är också en fattigdomsfälla som dessutom medför att barnen inte får tillträde till barnomsorg och förskola, säger Talla Alkurdi, förbundsordförande S-studenter.

Under hösten 2014 föreslog regeringen att bidraget skulle tas bort, men trots att folkpartiet påstod sig vara emot vårdnadsbidraget så röstade man tillsammans med M, M, KD, C och SD för ett bibehållet sådant. Men nu har Fp ändrat sig och kommer att rösta emot ett bidraget.

 

Upp