Glädjande resultat efter Burmas val – en delseger på väg mot något större!

Glädjande resultat efter Burmas val – en delseger på väg mot något större!

9 november, 2015 13:27

S-studenter och S-studenters Burmautskott gratulerar National Leauge for Democracy (NLD) och Aung San Suu Kyi till segern med uppskattningsvis 70 % av rösterna efter söndagens historiska val.

Omröstningen är ett stort steg fram för demokratin i ett land som Burma som länge varit ett av världens strängaste militärdiktaturer. Sittande regering som haft täta band med militären erkände sig under morgonen besegrade trots att sluträkningen inte väntas förrän på tisdagen.

Hur glädjande detta än är bör valet ses i ljuset av att 25 % av parlamentsplatserna fortfarande är vigda åt militären, flera minoriteter – däribland den extremt utsatta muslimska minoriteten rohingyas – har ej tillåtits rösta och sittande ordförande för det vinnande partiet har på grund av den odemokratiska grundlagen idag ingen möjlighet att inta presidentposten. Burmautskottet hoppas att Aung San Suu Kyi ska bli stärkt av resultatet och i sin ledarroll också aktivt arbeta för att även inkludera minoriteterna i det viktiga demokratiseringsarbete som länge fått stå tillbaka.

Burma har en lång väg att gå till att vara en fullvärdig demokrati, mänskliga rättigheter kränks dagligen och tillgång till sjukvård och utbildning är fortfarande begränsad för många.

S-studenter och Burmautskottet firar idag, vinsten för NLD och för Aung San Suu Kyi är stor och kommer förhoppningsvis ingjuta hopp och fortsatt kampanda i alla de demokratiaktivister vi har haft och har glädjen att arbeta med i landet. Kampen fortsätter!

Upp