Hånfullt om tandhälsa, KDU

Hånfullt om tandhälsa, KDU

17 september, 2015 12:22

KDU:s debattartikel är inte bara hånfull, KDU har också verkligheten emot sig. Omkring en miljon svenskar avstår varje år från att gå till tandläkaren. Beror det på bortskämdhet eller lathet? Knappast. Det handlar om pengar. Det handlar om klass. I dag syns klassamhället i våra leenden.

KDU pratar sedan om curling. Att samhället och politikerna värnar om en god tand- och munhälsa handlar inte om curling, det handlar om jämlikhet och sunt förnuft. Det är framförallt pensionärer, sjuka, nyanlända, arbetslösa och deras barn som drabbas hårdast av det rådande tandvårdssystemet.

Att KDU kallar dessa personer för curlade är häpnadsväckande och hånfullt, särskilt då det är dessa grupper som förlorade mest på borgerlig politik. Om vi ska prata om människor som i dag curlas av samhället är det människor med mycket kapital som kan se sin ekonomi ohämmat växa medan andra får kämpa dagligen för att få livet att gå ihop.

Tänderna är en del av kroppen så varför ska just tandvård vara så mycket dyrare än annan vård? Att regeringen höjer åldersgränsen för kostnadsfri tandvård från 19 år till 23 år är efterlängtat. Socialdemokratiska studentförbundet vill dock se att regeringen gör ännu tydligare reformer.

Vi anser att tandvården ska ingå i den allmänna sjukförsäkringen och vara avgiftsfri för studenter samt för alla upp till 30 år och över 75 år. En stor del av tandvården utförs av vinstdrivande aktörer som också driver upp priserna. Därför behöver en ordentlig översyn göras av tandvårdssystemet.

KDU:s retorik är häpnadsväckande. I ett svep hånar man människor som lider av ohälsa, människor som är ekonomiskt utsatta och som genom borgerlig politik fick det tuffare. Skulle KDU argumentera på samma sätt om det gällde annan typ av vård? Att det handlar om att anstränga sig lite mer, sköta sig lite bättre? I ett välfärdssamhälle borde tänderna vara en naturlig del av kroppen och därmed den allmänna sjukvården.

Elin Ylvasdotter, förbundsordförande i Socialdemokratiska studentförbundet

 

Replik KDU, i UNT den 16 september 2015

Upp