Höstbudgeten för oss studenter

Höstbudgeten för oss studenter

20 september, 2017 10:18

Regeringens höstbudget ger mer i plånboken. Budgeten är inriktad på att bygga upp välfärden. Alla ska ha råd att leva, oavsett om du är pensionär, ensamstående eller student. Budgeten visar också en riktning för en hållbar välfärd där vi ser klimat och miljösatsningarna.

För S-studenter är många av förslagen i budgeten glädjande. Vi har bland annat drivit frågan om vinster i välfärden, höjt studiebidrag, satsningar på högre utbildning där vi ser fler utbildningsplatser, avdrag för fackavgiften och gratis tandvård.

Men vad betyder den exakt för dig som student?

Jo, den betyder bland annat:

 • Högre studiebidrag
  Med regeringens nya budget höjs bidragsdelen i studiemedlet med 300 kr. Det totala studiemedlet blir nu runt 10 450 kr per månad.
 • Fler studieplatser
  Över fyra miljarder satsas på utbildning och etablering. Vad betyder det? Det betyder att vi får 32 000 nya platser på högre utbildning. Massa fler studenter alltså!
 • Billigare med facket
  Förslaget innebär att du kan dra av 25% av din fackavgift. För en vanlig medlem hos exempelvis Handels handlar det om ca 1 500 kr minde att betala varje år. Det blir billigare att vara med i facket!
 • Bättre klimat
  Hela fem miljarder satsas på miljön. Pengarna läggs på allt från renare hav till billigare elcyklar. Hur påverkar detta dig som student om du inte köper en elcyckel? Du får njuta av rena hav och allt gott det för med sig.
 • Vinsttak i välfärden
  Nu blir det äntligen lite ordning i välfärden med ett tak för hur mycket vinst privata aktörer får ta ut. Vill du veta att pengarna läggs där de behövs lär du älska den här reformen.
 • Dubblerat tandvårdsbidrag
  Det blir nu mycket billigare att gå till tandläkaren, särskilt för den som är ung. Tandvårdsbidraget fördubblas och om du är mellan 23 och 29 år innebär det 600 kr i tandvårdsbidrag varje år.

Det innebär att du som student får njuta av renare hav, fler studiekamrater, bättre välfärd och åtminstone 325 kr mer i månaden att till exempel köpa 10 paket nudlar och 18 fryspizzor för. Allt tack vare den nya budgeten!

Men är vi nöjda? Nej, självklart inte. Vi vill ha fler satsningar på klimat och miljö, skapa ökat studentinflytande, införa studielön för bristyrken och ha minst 50/50 vad gäller studiemedel och mycket mer. Vi har bara börjat!

Upp