Inför ett tredje juridiskt kön, säg nej till TTIP och satsa på tandvården
25 juni, 2015 17:21På S-studenters 26:e kongress antogs ett nytt allmänpolitiskt program som lägger riktningen för den politik som studentförbundet vill bedriva. Det visar också riktning för vad vi anser är svaret på många av våra stora samhällsutmaningar. Detta i en tid då behovet av socialdemokratisk politik är stor.
S-studenters kongress gjorde även några särskilt viktiga ställningstaganden. Vi tror att dessa ståndpunkter är nödvändiga i ett samhälle där vi ser att ojämlikheten ökar, där fackliga rättigheter försvagas och där det patriarkala samhället förtrycker och begränsar människor.
Med en rödgrön regering har vi stora förhoppningar att dessa ställningstaganden blir verklighet.
Vi vill att Sverige, liksom ett flertal andra länder, ska införa ett tredje juridiskt kön. Som socialdemokrater är det självklart att driva frågor som stärker mänskliga rättigheter och motverkar förtryckande normsystem. För en feministisk regering bör ett tredje juridiskt kön också vara en självklarhet.
Det binära tvåkönssystemet är i dag en av patriarkatets viktigaste stöttepelare. Patriarkatet överlever och reproduceras av isärhållandet och kategoriserandet av kön och patriarkatet diskriminerar och förtrycker de som inte passar in i samhällets normer. Samtidigt ska införandet av ett tredje juridiskt kön inte ses som en lösning på alla de problem det binära könssytemet för med sig och det behöver också ses över exakt hur lagförändringen ska se ut i Sverige.
Ett annat ställningstagande S-studenter gör är att ställa sig mot frihandelsavtalet TTIP. S-studenter vill betona att frihandel och bättre möjligheter för investeringar i grunden är positivt för svensk ekonomi och den svenska arbetsmarknaden. TTIP är dock en fråga bortom för eller emot frihandel. Diskussionen handlar snarare om de följder TTIP kan föra med sig, följder vi S-studenter är mycket kritiska till.
S-studenter anser att frihandel aldrig får ske med risk för negativa effekter för arbetstagare exempelvis genom att arbetsmiljöarbete ses som ett handelshinder. TTIP innebär sådana risker och är problematiskt ur flera synvinklar. S-studenter accepterar inte ett frihandelsavtal som inte förhandlas fram på demokratiska grunder. Vi kan heller inte gå med på ett frihandelsavtal som inte skyddar staters suveränitet mot företag och som inte värnar arbetsmiljöarbete och fackliga rättigheter.
Att jämlik hälsa är en prioriterad fråga för den rödgröna regeringen är positivt och efterlängtat. Klassamhället är på liv och död. Dessvärre glöms ofta tand- och munhälsa bort, trots att det länge varit ett diskuterat ämne. Tand- och munhälsa är en klassfråga. Många är tvungna att avstå tandvård på grund av ekonomiska skäl. Det är inte bara förödande för den enskilde individen utan också icke-förenligt med det svenska välfärdssamhället.
I regeringens viktiga arbete med att uppnå jämlik hälsa är tandvårdens tillgänglighet grundläggande. S-studenter vill därför att tandvården ska ingå i den allmänna sjukförsäkringen. Men minst lika viktig är den förebyggande tandvården och satsningar på utsatta gruppers tandvård.
I en tid av ojämlikhet, ojämställdhet och otrygghet är behovet av socialdemokratiska svar och lösningar enormt. S-studenters ställningstaganden är långt ifrån de enda men är ändock väsentliga i arbetet för en jämlik framtid.
Elin Ylvasdotter, förbundsordförande S-studenter
Denna text publicerades den 25 juni på Dagens Arena.