”Man kan säga att regeringen tar från riskkapitaliser och skattesmitare och ger till välfärden, skolan och klimatet”

”Man kan säga att regeringen tar från riskkapitaliser och skattesmitare och ger till välfärden, skolan och klimatet”

20 september, 2016 12:05

Idag presenterar regeringen sin budgetproposition för 2017. Socialdemokratiska studentförbundet anser att regeringens budget innehåller flera viktiga reformer och prioriteringar och uppskattar att fokus ligger på samhällsbygget. 

Äntligen krafttag mot skattefiffel 

– S-studenter efterfrågade tydliga krafttag mot skattesmitning i budgeten och vi kan nu glädjas åt att regeringen har det i fokus. Man kan säga att regeringen tar från riskkapitaliser och skattesmitare och ger till välfärden, skolan och klimatet. Det tycker vi är en väldigt välkommen omfördelning säger Elin Ylvasdotter, förbundsordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.

Bra med utbildning i fokus 

– Som studentförbund välkomnar vi givetvis de utbildningssatsningar som regeringen gör. Att satsa på utbildning och skolan är ett av de viktigaste verktygen för att skapa jämlikhet och jämställdhet.  Reformer såsom studiestöd,  allas rätt till komvux och satsningar på läraryrket är klockrena reformer. Att skolan får mer resurser är också väldigt välkommet. Men jag vill ändå poängtera att det måste till strukturella förändringar för att bryta den skolsegregation som råder, exempelvis genom att reformera det fria skolvalet och att förbättra villkoren att studera, säger Elin Ylvasdotter. 

En feministisk budget

– S-studenter har länge påtalat att vara en feministisk regering också kräver tydliga feministiska reformer. Det ser vi nu. Dels ska en jämställdhetsmyndighet instiftas och mäns våld mot kvinnor bekämpas. Regeringens främsta prioritering, välfärdsmiljarderna, är också en väldigt viktig jämställdhetssatsning.  Satsningar på välfärd har länge fått stå tillbaka till förmån för skattesänkningar och nedskärningar. Detta har drabbat kvinnor särskilt hårt, därför är vi glada att regeringen satsar så tydligt på välfärden. Samtidigt orkar vi inte vänta längre. Vi ser hur kvinnors psykiska ohälsa försämras rejält och då behövs det göras saker här och nu, säger Elin Ylvasdotter.

 

Upp