Nu måste vi få skydd från väktarnas våld

Nu måste vi få skydd från väktarnas våld

2 februari, 2019 08:21

Övervåldet som praktiseras av ordningsvakter måste få ett slut. Alltför ofta kommer uppdateringar om hur både barn, kvinnor och ungdomar utsätts för övervåld av väktare och ordningsvakter.

Det är inte acceptabelt och måste få ett slut.

På senare år har frågan om väktarvåld kommit upp till ytan. Genom uppdateringar och filmer har vi sett hur väktare och ordningsvakter använder övervåld på barn, kvinnor och unga. Februari 2015 rapporterade Expressen om sju gånger väktare har använt våldsamma metoder.

De exempel som lyfts är när en 22-åring fick hjärnskakning efter övervåld från en ordningsvakt, när en väktare dunkade en nioårings huvud mot golvet och när ordningsvakter misshandlade en man för han försvarat en tiggare.

Ända sedan 2015 har alltså medierna rapporterat men händelserna har varken lett till repressalier eller ändringar i regelverk.

För några veckor sedan kom frågan om hur och när ingripanden sker ännu en gång upp på agendan då en video spridits på när en 12-åring blev utsatt för övervåld av ordningsvakter och till följd av skadorna hamnade på sjukhus.

Senast i går fick vi bevittna hur en kvinna, höggravid, blir upptryckt mot en bänk samtidigt som hennes unga dotter står bredvid och gråter.

Enligt polisen.se har väktare och ordningsvakter begränsade befogenheter och får endast ingripa eller omhänderta personer som är onyktra eller som stör ordningen på allmän plats. Väktare får använda våld, men inte mer än nödvändigt om saken inte kan lösas på annat sätt.

Om inte gårdagens händelser, där en höggravid kvinna trycks upp mot en bänk, är övervåld bör vi se över lagen och finna riktlinjer för väktare och ordningsvakters befogenheter och ifrågasätta säkerhetsbolagen ansvar.

För vi ser väktare och ordningsvakter lite överallt. I kollektivtrafiken, i köpcentrum, i butiker. Det är de som sköter ordning- och trygghetsarbetet i stället för polisen och vi kan konstatera att vi har flera väktare och ordningsvakter än poliser.

Men till skillnad från polisen varierar väktare och ordningsvakters utbildning från en vecka till sex veckor, beroende på vilken utbildningspaket du väljer att köpa.  För personer som har fått större roll att sköta ordning- och trygghetsarbetet i stället för polisen är detta oroväckande.

Väktarnas utbildning måste utvecklas och säkerhetsföretagen måste ta större ansvar för övervåldet. En utredning om väktares och ordningsvakters övervåld, utbildningskvaliteten och deras befogenhet samt säkerhetsföretagens rutiner måste också tillsättas.

Listan på händelser där väktare och ordningsvakter använder övervåld kan göras lång. För många kommer det nu, i tider där vi har kanaler att sprida information i större utsträckning, som en chock.

Men detta sker i hela Sverige och de som drabbas är de personer som i andra sammanhang avhumaniseras. Politiken måste ta sitt ansvar för att skydda vanliga människor.

För lika mycket som vi fördömer våldet mot blåljuspersonalen bör vi också fördöma det övervåld som används av väktare, ordningsvakter och poliser. För vi kan inte prata om lag och ordning och samtidigt acceptera den övervåld som sker mot vanligt folk.

Nasra Ali, förbundsordförande

Läs artikeln HÄR

Upp