”Ojämlikhet är som rökning. Den är onödig, den är farlig, och den förstör liv”.

”Ojämlikhet är som rökning. Den är onödig, den är farlig, och den förstör liv”.

6 juli, 2016 12:53

Igår höll statsminister Stefan Löfven sitt tal i Almedalen, som var ett ideologiskt laddat sådant med optimistisk ton. Ett av hans bättre tal i Almedalen menar flera. Elin Ylvasdotter, förbundsordförande för S-studenter håller med. 

Inför Almedalen önskade förbundsordförande Elin Ylvasdotter att klassklyftor, samhällsbygge, utbildningspolitik och segregation skulle vara fokus under veckan. Så blev det, mer eller mindre.

Den röda tråden genom talet var att bryta ojämlikheten och segregationen. Medan Kristdemokraterna vill skjuta gummikulor i förorten, vill Löfven minska segregationen genom ett långsiktigt reformprogram med jämlikhet som främsta verktyg.  ”Segregationen måste brytas – innan den bryter sönder Sverige.”  Här går en uppenbar skiljelinje mellan höger och vänster.

Att vara socialdemokrat borde vara väldigt enkelt just nu. Detta konstaterade Löfven också. Allt fler i världen får upp ögonen för hur viktig jämlikheten är för en växande ekonomi och för länder välmående. Sällan har ekonomkårens intresse för jämlikhet varit större än nu. Alltifrån  IMF till OECD pekar ut jämlikhet som både moraliskt, politiskt och ekonomiskt korrekt. ”Ojämlikhet är som rökning. Genom historien har folk försökt sälja in den som lite kul och häftig. Men den är onödig, den är farlig, och den förstör liv”. 

Ett annat välkommet inslag är det höjda tonläget mot friskolor och vinstjakten i välfärden. Det är en konflikt S-studenter länge har efterfrågat och som är helt rätt fråga att profilera sig i. Skolan är fundamental för ett jämlikt samhälle och jämlikhet kommer att vara svårt att uppnå utan att bryta skolsegregationen.

S-studenter välkomnar också det starka fokus på samhällsbygget. Ett samhällsbygge för sammanhållning istället för splittring. Ett samhällsbygge som levererar politik, framtidshopp och optimism.

Nu gäller det bara att regeringen levererar politik för området. S-studenter bistår gärna med idéer.

Elin Ylvasdotter
Förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

 

 

Upp