Regeringen välkommen på S-studenters förbundsstyrelsemöte

Regeringen välkommen på S-studenters förbundsstyrelsemöte

21 augusti, 2015 09:12

Samtidigt som Socialdemokratiska studentförbundets förbundsstyrelse sammanträder för första gången detta verksamhetsår träffas regeringen på Harpsund för kräftskiva. Våra dagordningar ser snarlika ut, det är budget och politiska prioriteringar.

En stor skillnad verkar dock vara att S-studenter har högre ambitioner, större visioner och en mer längtan efter reformer.

Att vi har en socialdemokratiskt ledd regering är efterlängtat. Men det är nu eller på många sätt aldrig som det verkligen gäller. Höstbudgeten sätter ramarna både för den fortsatta politiska diskussionen men också för samhället i stort.

Att vara socialdemokrat nu borde inte vara svårt. De samhällsutmaningar vi ser, med hög arbetslöshet, utbildningskris, bostadsbrist, miljöförstöring, sprickor i välfärd och ökade klyftor kan alla hanteras med socialdemokratisk politik.

Ändå uppvisar regeringen en märklig obeslutsamhet, och ändå är det inte Socialdemokraterna som styr det politiska samtalet. Åtta år av borgerlig regering och ett Sverigedemokraternas som alltmer får styra den politiska debatten borde göra Socialdemokraterna villiga att ta fighten. Som socialdemokrater har vi längtat länge efter en politisk förändring, både i retorik och praktik.

Istället pratar finansministern om ”stram budget”. Är detta regeringens sätt att ta en politisk fight? En stram budget är ungefär det sista detta land behöver. Regeringen och Magdalena Andersson måste faktiskt visa vad de vill med deras år vid makten.

När vi var i opposition borde Socialdemokraterna ha tagit betydligt större strider vad gäller investeringar, skatter och välfärd. Men även vid regeringsmakten måste Socialdemokraterna lyckas vara ett oppositionsparti. I opposition mot alla de orättvisor som råder. Dels för att faktiskt göra någonting åt samhällsutmaningarna, men också för att vi behöver en tydligare konflikt mellan höger och vänster. Vi behöver mer konflikter i politiken som gör att SD inte framställer sig som det enda oppositionspartiet.

Socialdemokraterna måste sätta agendan, det är vi som måste styra det politiska samtalet. Det är också vi som nu, hur klyschigt det än må låta, måste förändra samhället.

Det är bråttom. Mycket bråttom. Vi behöver reformer nu. Inte bara för att vi ska ha en chans överhuvudtaget att vinna 2018. Utan också för att vi nu har en möjlighet att göra någonting åt allt det som vi socialdemokrater finner oacceptabelt i samhället.

Krona för krona-principen måste överges. Socialdemokraterna och Sverige behöver politiskt handlingskraft, stora investeringar och ingjutas av hopp. Inte duttande med reformer hit och dit. Människor måste höra, se och uppleva förändring.

Vill regeringen ha inspiration till reformer är de välkomna att besöka S-studenters förbundsstyrelse.

Elin Ylvasdotter
Förbundsordförande S-studenter

Upp