S-studenter: fortsätt ge pengar till tiggare

S-studenter: fortsätt ge pengar till tiggare

12 september, 2015 12:37

Igår presenterade regeringen med Barn-, äldre-, och jämställdhetsministern Åsa Regnér i spetsen ett flertal politiska förslag för att hjälpa utsatta EU-migranter. Det är bra att regeringen avser hjälpa människor som tigger, men utspelet är problematiskt ur många synvinklar anser Socialdemokratiska studentförbundet.

Kanske blev regeringen misstolkad, men många såg utspelet som en uppmaning att inte fortsätta ge pengar till tiggare.

Det är problematiskt och upprörande. Självklart ska Sverige göra insatser för att bekämpa den enorma fattigdom i Rumänien och Bulgarien. Det är grundläggande. Men det står inte i motsats till att ge pengar till människor som tigger på våra gator.

Man ska inte ställa solidariska handlingar mot varandra. Det finns många sätt att hjälpa människor på. Och det finns nog ingen som på allvar tror att fattigdomen bekämpas genom att ge småpengar till tiggare.  Det är inte därför människor ger pengar till utsatta medmänniskor på våra gator. Dessutom är det märkligt att göra ett sådant utspel att i ett läge där så många människor visar ett så stort engagemang för att hjälpa utsatta personer.

Regeringens förlag innehåller flera viktiga bitar som tyvärr hamnar i skuggan. S-studenter säger: fortsätt ge pengar till enskilda personer och till organisationer. Fortsätt ta ställning för solidaritet. Följ ditt hjärta och din medmänsklighet.

Elin Ylvasdotter
Förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

 

 

 

 

Upp