S-studenter kräver säkra och lagliga vägar till Europa

S-studenter kräver säkra och lagliga vägar till Europa

28 augusti, 2015 15:40

Över 70 människor hittades döda i en lastbil vars egentliga syfte var att transportera nerkylda varor. Ansvariga är de flyktingsmugglare som lämnade lastbilen på vägen. Det går dock inte att undgå det politiska ansvaret som EU:s medlemsländer har för bristande lagliga och säkra vägar in i EU som tvingar flyktingar i händerna på profitsökande människosmugglare.

Trots att enstaka medlemsländer som Sverige och Tyskland tar ett större proportionellt ansvar så har EU:s medlemsländer ett kollektivt ansvar för att människor som flyr dör vid och inom EU:s gränser. Barriärer byggs från Calais till Ungern och Bulgarien för att förhindra flyktingar från att välja säkrare och snabbare rutter. Konsekvensen är att fler flyktingar tvingas in i händerna på människosmugglare som väljer svårare och längre vägar. På så sätt bildas förutsättningar för mer profit på den illegala verksamheten men också fruktansvärda katastrofer. Det är ovärdigt det gemensamma asyl- och mottagandesystem som EU var tänkt att skapa.

EU bör skapa ett permanent forum för att diskutera denna utmaning och hur det gemensamt kan bemötas för att säkerställa asylrätten, de mänskliga rättigheterna och det gemensamma asyl- och mottagandesystemet inom EU. Fler medlemsländer bör på ett mer systematiskt och samordnat sätt ta emot fler kvotflyktingar. Samtidigt bör flyktingar som kommer från klara katastrofområden undantas från visumkravet för att kunna ta sig till EU lagligt. Ifall flyktingkatastrofen förvärras bör EU:ss medlemsländer tillämpa massflyktsdirektivet för att garantera att asylrätten upprätthålls och ansvaret delas solidariskt mellan EU:s medlemsländer.

 

Elin Ylvasdotter, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

Roshan Yigit, förbundsledamot Socialdemokratiska studentförbundet samt sammankallande i S-studenters migrationspolitiska nätverk

Upp