S-studenter: upprörande utspel av Kinberg Batra

S-studenter: upprörande utspel av Kinberg Batra

14 september, 2015 16:08

I dag möts EU-ledarna återigen för att försöka komma överens om tvingande flyktingkvoter.  Samtidigt går Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ut och säger att Sverige bör överväga skärpt gränskontroll. Detta är upprörande.

Tyskland har infört tillfälliga passkontroller mot Österrikes gräns. Detta är ett avsteg från Schengenavtalet som innebär att de inre gränskontrollerna i Schengenländerna är avskaffade och att resenärer kan färdas utan pass. Schengen har rätt att göra tillfälliga avsteg från principen om de fria rörligheten, men att försvåra för människor i en tid då vi borde förenkla vägen till Europa är upprörande. Det är också märkligt att Moderaterna gärna och ofta tar ställning för fri rörlighet men nu när världen brinner börjar prata om att stänga gränser.

Asylrätten är en mänsklig rättighet och är inte förhandlingsbar. Ingen ska nekas rätt till liv och skydd mot förföljelse för att det blir för dyrt för Sverige eller för att det kommer många asylsökande.

Att moderatledaren Kinberg Batra gör detta utspel i en tid då fler borde få komma till Sverige är upprörande. Det hon istället borde prata prata om är hur människor kan komma hit säkert och lagligt. Det Kinberg Batra borde ta ställning för är hur hennes moderatledda kommuner också ska ta ansvar för människor liv.

Just nu borde Europas politiker göra allt för att riva murar, skapa säkra och lagliga vägar till Europa och rädda liv. Istället byggs taggtråd. Sverige borde nu gå före och öka antalet kvotflyktingar,  sluta tillämpa Dublinförordningen och driva på att transportörsansvaret avskaffas.

Elin Ylvasdotter
Förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet

 

Upp