Uttalande om Bolivia

Uttalande om Bolivia

13 november, 2019 16:13

S-studenter ser med oro på den politiska utvecklingen i Bolivia, där en militärkupp tvingat bort landets folkvalda president Evo Morales och dragit in Bolivia i en situation av politisk osäkerhet och instabilitet.

Bolivia har under Morales utgjort ett ekonomiskt ånglok samtidigt som landets ursprungsbefolkning har fått se sin situation förbättras avsevärt, en utveckling som nu riskerar att omkullkastas när landets högerreaktionära krafter flyttar fram sina positioner i syfte att gripa makten. Jeanine Añez, som utan någon som helst demokratiskt mandat utropat sig till interimspresident, har vid upprepade tillfällen gjort narr av ursprungsbefolkningen på sociala medier och har med sitt agerande efter militärkuppen visat på tydliga antidemokratiska tendenser.

S-studenter vill därför att Sverige verkar för att den bolivianska valkommissionen tillåts räkna färdigt rösterna från presidentvalet den 20 oktober och att utgången av valet respekteras, samt att oppositionen upphör med sina våldsamma attacker mot meningsmotståndare och verkar för att återställa demokratin i Bolivia.

Upp