Välkommen vinstbegränsning

Välkommen vinstbegränsning

19 januari, 2018 12:45

Varje krona som hade kunnat användas i välfärden behövs. 2015 försvann ungefär 4,7 miljarder kronor från välfärden i övervinster. Det är resurser som hade kunnat återinvesteras för att exempelvis anställa 8000 fler gymnasielärare eller stärka välfärden på andra sätt. Vinstjakten i välfärden leder till sämre arbetsvillkor, lägre kvalitet och att skattepengar försvinner till privata fickor.

Regeringen och Vänsterpartiet kommer att lägga fram en proposition om krav på tillstånd att ta emot offentliga medel, som inkluderar en vinstbegränsning. Nu går de fram med en lagrådsremiss, som är ett steg i den processen.

– Välfärden är till för barn, äldre och alla andra som behöver den, inte för riskkapitalister. Vinstjakten måste upphöra, och detta är ett bra steg på vägen, säger Nasra Ali, ordförande för S-studenter.

Vinstbegränsningen ska omfatta skola och omsorg. Regeringen har även tillsatt en utredning om vården, som inte har behandlats i detta förslag.
S-studenter har drivit frågan om att avskaffa vinsterna i välfärden under en längre tid. Det har varit en profilfråga vid både partikongresser och valrörelser.

– Detta är en seger så klart. Men nu fortsätter kampen för att vinstjakten ska upphöra i hela välfärden, säger Nasra Ali.

Upp